Έξυπνα ρομπότ απειλούν εκατομμύρια δουλειές

Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα οδηγήσει σε ρομπότ τα οποία θα είναι ικανά να κάνουν ό,τι κάνουν και οι άνθρωποι, απειλώντας δεκάδες εκατομμύρια δουλειές στα ερχόμενα 30 χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

‘Θα φτάσουμε σε μία εποχή όπου οι μηχανές θα τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι σχεδόν σε οποιαδήποτε εργασία’ αναφέρει ο Moshe Vardi, διευθυντής του Ινστιτούτου Information Technology του Rice University στο Texas.

Πιστεύω πως η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο πριν είναι αργά. Εάν οι μηχανές είναι ικανές να κάνουν σχεδόν οποιαδήποτε ανθρώπινη εργασία, τι θα κάνουν οι άνθρωποι;‘ αναρωτήθηκε σε μία συζήτηση περί τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο meeting για την πρόοδο της επιστήμης.

Πάντα θα υπάρχουν δουλειές που θα απαιτούν ανθρώπινη εργασία αλλά η αντικατάσταση με ρομπότ θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο δραστικά , χωρίς κάποιο επάγγελμα να είναι ασφαλές, επηρεάζοντας το ίδιο άνδρες και γυναίκες‘, συμπλήρωσε ο Vardi. ‘Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να προσαρμοστεί σε μεγαλύτερη από 50% ανεργία;‘ αναρωτήθηκε.

Οι αυτοματισμοί έχουν ήδη συμβάλει στην επανάσταση του βιομηχανικού τομέα τα τελευταία 40 χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας της ανεργία.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας στις κατασκευές έφτασε στο ζενίθ στις ΗΠΑ το 1980 και έκτοτε παρατηρείται πτώση συνοδευόμενη από στασιμότητα των μισθών της μεσαίας τάξης. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 200,00 βιομηχανικά ρομπότ μόνο στις ΗΠΑ και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. ‘Οι έρευνες επικεντρώνονται στις συλλογιστικές ικανότητες των μηχανών και η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι εντυπωσιακή’, ανέφερε ο Vardi.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το 10% των θέσεων εργασίας που έχουν σχέση με την οδήγηση θα χαθεί εξαιτίας της αύξησης των αυτόνομων αυτοκινήτων στα επόμενα 25 χρόνια.

O Bart Selman, καθηγητής πληροφορικής στο Cornell University προέβλεψε πως ‘θα υπάρχει κάποιου είδους συμβίωση με τις μηχανές και θα πρέπει να τις εμπιστευόμαστε και να δουλεύουμε μαζί τους. Υπάρχει μια ανησυχία καθώς δεν ξέρουμε το ποσοστό αύξησης της νοημοσύνης τους, το πόσο έξυπνα αυτά τα μηχανήματα θα γίνουν‘.

Θα μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κατανοούν τις μηχανές; Θα μπορούν να τις ελέγχουν και να τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους; Αυτές οι ερωτήσεις και ακόμη περισσότερες προκύπτουν εξαιτίας και των πρόσφατων εφευρέσεων στη ρομποτική τεχνολογία όπου κατάφεραν να κάνουν τα ρομπότ να ακούν και να βλέπουν σχεδόν όπως οι άνθρωποι.

Το ζήτημα με τις νέες αυτές τεχνολογίες είναι η ικανότητά τους να αναλύουν δεδομένα και να εκτελούν περίπλοκες εργασίες. Αυτό προκαλεί κάποια ανησυχία μήπως κάποια μέρα χάσουμε τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης που εμείς φτιάξαμε‘, είπε ο καθηγητής Selman.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί μερικά από τα πιο μεγάλα μυαλά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού αστροφυσικού Stephen Hawking ο οποίος προειδοποίησε σε μία συνέντευξή του ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ολέθριες. ‘Θα μπορούσε να επανασχεδιάσει τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό’ ανέφερε μεταξύ άλλων. ‘Οι άνθρωποι, που περιορίζονται από την αργή βιολογική τους εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μηχανές και θα παραγκωνιστούν‘. ‘Η ανάπτυξη ολικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το τέλος της ανθρώπινης φυλής’, συμπλήρωσε.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην ίδρυση ενός ηθικού πλαισίου για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης όπως επίσης και διασφάλισης της προστασίας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.