Εκπομπή ασύρματης ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα;

Ξεχάστε την φόρτιση των smartphones  μέσω καλωδίων. Όταν πρόκειται για την ασύρματη ενέργεια επόμενης γενιάς, μηχανικοί στην Ιαπωνία εργάζονται πάνω σε ένα σύστημα που μπορεί να στέλνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες αποστάσεις.

Πίσω από τα διάφορα πρωτότυπα και έργα υπάρχει μια κοινή ιδέα: η δυνατότητα να στέλνεται ενέργεια από τον ουρανό στο έδαφος.

Ο τελικός στόχος της έρευνας είναι ένας τεράστιος διαστημικός ηλιακός πίνακας που δεν θα επηρεάζεται από τα καιρικά συστήματα της γης και συνεχώς θα συλλέγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η οποία θα αποστέλλονται στους δέκτες που θα βρίσκονται στην επιφάνεια της γης μέσω μικροκυμάτων.

Η J Space Systems αυτήν την εβδομάδα παρουσίασε κοντά στο Τόκιο μερικές από τις κεραίες που χρησιμοποιεί για να λαμβάνει μεταδόσεις μικροκυμάτων υψηλής ισχύος. Οι συγκεκριμένες κεραίες με την ονομασία ‘rectenna‘, είναι επίπεδες κεραίες συντονισμένες στη συχνότητα των 5.8GHz που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές.

161005-rectenna-2-100686107-large

Η J Space Systems έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να μεταδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, αν και με σημαντικές απώλειες. Από τα 1,8kW που εξέπεμψε από μια κεραία 1,2 τετραγωνικών μέτρων κατάφερε να συλλέξει 340 watts από μια κεραία-δέκτη 2.6 x 2.3 μέτρων.

H Mitsubishi Heavy Industries, επίσης ασχολείται με παρόμοιες έρευνες και πέρυσι κατάφερε να στείλει 10kW σε απόσταση 500 μέτρων, ένα νέο ρεκόρ για τους Ιάπωνες ερευνητές.

Σε περίπτωση που η τεχνολογία συνεχίσει να προοδεύει, υπάρχουν διάφορες προβλεπόμενες χρήσεις. Μια πιθανή εφαρμογή είναι μπαλόνια να χρησιμοποιούνται για την αποστολή ενέργειας προς τη γη σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπου η ηλεκτρική σύνδεση έχει κοπεί, ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ενέργειας από το έδαφος σε ένα drone ή παρόμοιο αντικείμενο, για να διατηρείται στον αέρα.

Αλλά όλα αυτά είναι μικρά projects σε σύγκριση με την φουτουριστική ιδέα που θέλει φωτοβολταϊκές συστοιχίες σε τροχιά γύρω από τη γη, ικανές να συλλέγουν και να αποστέλλουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας στη γη.

 

 

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.