Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι SSDs;

Οι SSDs είναι ριζικά διαφορετικοί από τους σκληρούς δίσκους, και μπορούν, όπως και οι HDDs, να σταματήσουν να λειτουργούν κάποια στιγμή όχι όμως και για τους ίδιους λόγους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ HDDs και SSDs είναι η εξής: Η περιοχή του σκληρού δίσκου -στον HDD- που κρατάει τα δεδομένα μπορεί να ξαναγραφεί όσες φορές χρειάζεται, και θα μπορούμε πάντα να την χρησιμοποιήσουμε για όσο διάστημα η μονάδα δίσκου λειτουργεί (εκτός αν καταστραφούν οι τομείς-bad sectors). Αυτό δεν συμβαίνει με τους SSDs: Κάθε κελί που κρατά τα δεδομένα μπορεί να εγγραφεί για έναν πεπερασμένο αριθμό φορών πριν σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που εκτελείται μία εγγραφή, τα δεδομένα στο κελί πρέπει να διαγραφούν για να επαναχρησιμοποιηθεί. Αυτή η διαδικασία της εγγραφής / διαγραφής / επανεγγραφής ουσιαστικά προκαλεί φθορά στα κελιά και διαβρώνει τον μονωτή μεταξύ των κελιών με αποτέλεσμα τα μεμονωμένα κελιά να μην μπορούν πλέον να κρατήσουν ένα ηλεκτρικό φορτίο.

Διαφορετικοί τύποι μνήμης flash έχουν διαφορετικούς κύκλους ζωής ανάλογα με το πόσα bits υπάρχουν ανά κελί. Λιγότερα bits ισούται με λιγότερα προβλήματα στην πάροδο του χρόνου ενώ περισσότερα bits μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα.

Η πιο κοινή μορφή μνήμης flash σε SSDs ονομάζεται MLC, που σημαίνει Multi-Level Cell. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κελί μπορεί να κρατήσει δύο bits δεδομένων, και αυτού το είδους η μνήμη μπορεί να χειριστεί περίπου 3.000 διαγραφές και επαναπρογραμματισμούς κελιών της.

Πιο πρόσφατα, οι κατασκευαστές SSD χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο flash μνήμης που ονομάζεται TLC, Triple-Level Cell. Αυτό προσθέτει ένα ακόμη bit σε κάθε κελί, βελτιώνοντας έτσι την πυκνότητα-αλλά με κόστος την αντοχή του δίσκου. Αυτού του είδος η flash μνήμη μπορεί γενικά να αντέξει 1.000 διαγραφές-επανεγγραφές, ή περίπου το ένα τρίτο της αντοχής της MLC μνήμης. Πέρα από τις δισδιάστατες ή επίπεδες μνήμες (μια στρώση κελιών), υπάρχουν επίσης οι 3D NAND μνήμες, οι οποίες βρίσκονται σε πιο ακριβά μοντέλα μεγαλύτερης χωρητικότητας και αντοχής.

Όλα αυτά δείχνουν πως οι SSDs έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής η οποία μετριέται συνήθως σε «terabytes written» (TBW). Οι κατασκευαστές συχνά δεν αναφέρουν αυτούς τους αριθμούς, και ο SSD μας μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί πολύ πριν να φτάσει αυτόν το μαγικό αριθμό, ή πολύ αργότερα.

Για παράδειγμα, η Samsung παρουσιάζει ως όριο αντοχής τα 150TBW για τον 850 EVO SSD. Για τους περισσότερους SSDs ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 75 και 150 TBW.

Οι περισσότεροι SSDs περιλαμβάνουν το λογισμικό που θα σας πει πόσα δεδομένα έχουν γραφτεί στον δίσκο σας; Παραδείγματος χάριν, για όσους έχουν SSD της εταιρείας Samsung υπάρχει το Samsung Magician Software.

Άλλες εταιρείες προσφέρουν παρόμοια προγράμματα όπως της Crucial, της Sandisk, και της Intel. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προγράμματα τρίτων όπως το CrystalDiskInfo και το HDD Sentinel.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.