Ταχύτερο και με μεγαλύτερη εμβέλεια το Bluetooth v5

Μια νέα έκδοση της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth θα έχουν σύντομα οι συσκευές, δίνοντας στους χρήστες ταχύτερη σύνδεση σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των συσκευών τους.

Η νέα έκδοση, Bluetooth 5, αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το Bluetooth 4.2, το οποίο χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από τις συσκευές. Σε ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια, η εμβέλεια του Bluetooth 5 θα μπορούσε να φτάσει τα 400 μέτρα, αναφέρουν οι αναλυτές του The Linley Group σε ερευνητικό τους σημείωμά αυτήν την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να συνδέουν ένα smartphone με ένα ηχείο μέσω Bluetooth το οποίο μπορεί να μην είναι καν ορατό.

Οι τελικές προδιαγραφές του Bluetooth 5 θα αποκαλυφθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ρεαλιστικές συνθήκες, το Bluetooth 5 θα προσφέρει εμβέλεια έως και 120 μέτρα, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Bluetooth 4.2 ενώ η ταχύτητά του θα είναι διπλάσια, με τη μεταφορά δεδομένων να φτάνει τα 2Mbps, δήλωσε ο Chuck Sabin, διευθυντής για την επιχειρηματική στρατηγική του Bluetooth-Special Interest Group, το οποίο καθορίζει τα πρότυπα του Bluetooth.

Εάν οι προδιαγραφές του Bluetooth 5 οριστικοποιηθούν και κυκλοφορήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους, οι συσκευές που θα το χρησιμοποιούν θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Sabin.

Οι πρώτες εκδόσεις του Bluetooth χρησιμοποιήθηκαν σε εξοπλισμό ήχου, ακουστικά και αυτοκίνητα. Αλλά η τεχνολογία του Bluetooth έχει εξελιχθεί; Η απάντηση είναι θετική με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και να χρησιμοποιείται σε έξυπνα προϊόντα του σπιτιού, ιατρικές συσκευές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρομπότ, έξυπνους μετρητές και wearables. Ίσως οι μελλοντικές εκδόσεις Bluetooth να ανταγωνίζονται τις ασύρματες τεχνολογίες όπως Wi-Fi και ZigBee.

Το Bluetooth 5 θα έχει επίσης δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων ‘ένα-προς-πολλά’. Για παράδειγμα, μια συσκευή θα είναι σε θέση να μεταδίδει δεδομένα σε πολλαπλές συσκευές. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει το IoT, όπου ένας έξυπνος μετρητής θα μπορούσε να μεταδίδει data σε πολλαπλές πηγές υπολογιστών και δεδομένων.

Μια άλλη βελτίωση του Bluetooth 5, είναι η ικανότητα του να μεταδίδει περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών τοποθεσίας, διευθύνσεων URL και αρχείων πολυμέσων. Για παράδειγμα, πολλαπλοί αισθητήρες σε ένα κατάστημα θα μπορούσαν να προσφέρουν εσωτερική πλοήγηση GPS σε ένα συγκεκριμένο προϊόν.  Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, τα οποία θα επικοινωνούν με πολλούς αισθητήρες και εξωτερικές πηγές, όπως τα φανάρια.

 

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.