3D εκτυπωτές θα κατασκευάζουν…ρομπότ

Φανταστείτε να μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν εκτυπωτή 3D για να κατασκευάσετε τον επόμενο ρομποτικό βοηθό σας . Απλά του βάζετε ένα μοτέρ και μία μπαταρία, και αυτό είναι έτοιμο να περπατήσει. Αυτό το σενάριο κατέστη δυνατό από μια νέα τεχνική 3D εκτύπωσης που αναπτύχθηκε στο φημισμένο πανεπιστήμιο MIT. Τα υγρά στοιχεία, που εκτυπώνονται από τον 3D εκτυπωτή, πονοκεφαλιάζαν εδώ και καιρό τους ερευνητές, μιας και είναι απαραίτητα για υδραυλικά συστήματα όπως τα κινούμενα ρομπότ.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα, ήρθαν να δώσουν οι ερευνητές στο τμήμα της Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL), ανακοινώνοντας αυτό που αποκαλούν ‘ολοκαίνουργια τεχνική για την εκτύπωση 3D ρομπότ που μπορεί να εκτυπώσει στερεά και υγρά υλικά ταυτόχρονα.’ Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η εκτύπωση ρομπότ σε ένα μόνο βήμα, χρησιμοποιώντας έναν εμπορικά διαθέσιμο 3D εκτυπωτή .

»Η προσέγγισή μας, την οποία ονομάζουμε ‘εκτυπώσιμα υδραυλικά’, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ταχείας κατασκευής λειτουργικών μηχανημάτων», δήλωσε η Διευθύντρια του CSAIL, Daniela Rus,, η οποία επέβλεπε το έργο και συνέγραψε τη διατριβή που περιγράφει τα αποτελέσματα. «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια μπαταρία και ένα μικρό μοτέρ, και έχετε ένα ρομπότ που μπορεί πρακτικά να περπατήσει με το που βγει από τον εκτυπωτή.»

Ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης αποθηκεύει μεμονωμένα σταγονίδια υλικού με διάμετρο από 20 έως 30 εκατομμυριοστά του μέτρου- λιγότερο από το μισό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Ο εκτυπωτής αποθέτει διαφορετικά υλικά από layer σε layer και στη συνέχεια χρησιμοποιεί υψηλής έντασης υπεριώδες φως για να στερεοποιηθούν τα μη υγρά τμήματα.

»Αυτός ο τρόπος εκτύπωσης μας επιτρέπει να έχουμε οκτώ διαφορετικές κεφαλές εκτύπωσης οι οποίες αποθέτουν διαφορετικά υλικά το ένα δίπλα στο άλλο, όλα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Robert MacCurdy, συν-δημιουργός του συγκεκριμένου project. »Μας προσφέρει πολύ καλό έλεγχο της τοποθέτησης υλικών, επιτρέποντάς μας να εκτυπώνουμε πολύπλοκα και ρευστά κανάλια.»

Για να αποδείξει τα λεγόμενά τους, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα εκτυπωμένο ρομπότ με έξι πόδια που μπορεί να περπατήσει χρησιμοποιώντας 12 υδραυλικές αντλίες. Ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό (680 γραμμάρια) και είναι μικρότερο από 6 ίντσες (15 εκατοστά). Ένα μοτέρ συνεχούς ρεύματος περιστρέφει ένα στροφαλοφόρο άξονα που αντλεί υγρό στα πόδια του ρομπότ. Εκτός από το μοτέρ και την παροχή ρεύματος, κάθε στοιχείο είναι τυπωμένο βήμα-βήμα, χωρίς να απαιτείται συναρμολόγηση.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.