Anno 2205 Review

Το Anno 2205, είναι η έκτη κατά σειρά -χωρίς τα expansions- προσθήκη της Ubisoft σε αυτό το city-builder με ολίγον RTS είδος. Αφού είδαμε πώς θα ήταν ο κόσμος, σύμφωνα με το Anno, το 2070, ήρθε η ώρα να δούμε τι ανάγκες θα έχει τώρα ο κάτοικος στο μακρινό 2205.

Είστε ο CEO μιας νέας εταιρείας, ο στόχος της οποίας είναι να κατοικήσει επί μονίμου βάσεως το φεγγάρι, ώστε να εξορύξει το Helium-3, το οποίο είναι σημαντικό γιατί προσφέρει φτηνή και άφθονη ενέργεια για τις πόλεις σας στη Γη. Αυτό είναι το σενάριο του παιχνιδιού και για το επιτύχετε, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σύνολο διασυνδεδεμένων πόλεων μεταξύ της Γης και του φεγγαριού. Μόνο που οι κάτοικοί σας, έχουν και άλλες ανάγκες, τις οποίες θα τις καλύψετε δημιουργώντας οικισμούς και στην Αρκτική. Όπως καταλαβαίνετε, έχετε αρκετή δουλειά να κάνετε.

Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το παιχνίδι χωρίζεται σε εννέα ζώνες. Τρεις βρίσκονται στο ήπιο-εύκρατο κλίμα, τρεις στον αρκτικό κύκλο και τρεις στο φεγγάρι. Κάθε μια παράγει και διαφορετικά αγαθά, τα οποία καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες των πόλεων της συγκεκριμένης ζώνης αλλά και κάποιες από τις ανάγκες των κατοίκων των άλλων ζωνών. Οπότε κάπως έτσι, θα αρχίσετε να στέλνετε αγαθά από τη μία ζώνη στην άλλη, ευτυχώς πολύ πιο απλά και πιο σύντομα σε σύγκριση με τα προηγούμενα Anno. Ξεκινώντας το παιχνίδι, η πρώτη πόλη που θα χτίσετε θα είναι στο ήπιο κλίμα και όσο προχωράτε θα ξεκλειδώνονται και οι υπόλοιπες ζώνες.  Σημειωτέον, εσείς δικαιούστε από μια ζώνη σε κάθε περιοχή, με τις υπόλοιπες να ελέγχονται από τον υπολογιστή. Όταν μαζέψετε αρκετά χρήματα (μετά από 10 ώρες παιχνιδιού) θα μπορείτε να τις αγοράσετε.

Η σύνδεση μεταξύ των ζωνών και η μεταφορά αγαθών γίνεται μέσω του Global Spaceport. Δεν έχετε όμως πρόσβαση σε αυτό από την αρχή του παιχνιδιού. Κάθε μία ζώνη, θα πρέπει να αναβαθμίσει το δικό της Spaceport για να μπορεί συνδεθεί με το Global Spaceport. Κατόπιν, θα μπορείτε να ανταλλάσσετε αγαθά μεταξύ των ζωνών δημιουργώντας δρομολόγια τα οποία έχουν και ένα κόστος συντήρησης.


Mέσω του Strategy Map μεταφέρεστε στις ζώνες και δημιουργείτε δρομολόγια

Η ανάπτυξη της πόλης, είναι στην ίδια λογική με τα προηγούμενα Anno. Η καλή…ρυμοτομία απ΄την αρχή, θα σας διευκολύνει ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, στην ασφάλεια, στην υγεία και αργότερα στην συγκοινωνία. Το μυστικό είναι να αφήνετε χώρους για μελλοντική χρήση μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων και να μην τα στριμώξετε όλα στο κέντρο, γιατί θα αναγκαστείτε αργότερα είτε να γκρεμίζετε τους ουρανοξύστες είτε θα κάνετε περισσότερα, παραδείγματος χάριν, αστυνομικά τμήματα για να καλύψετε τις ανάγκες όλης της πόλης. Και τα κτήρια πέρα από το κόστος κατασκευής, έχουν και κόστος για τη συντήρησή τους και χρειάζονται και ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους. Βέβαια, για να μπορείτε να φτιάχνετε κτήρια, θα πρέπει να έχετε χρήματα. Και τα χρήματα τα παίρνετε από τους φόρους των κατοίκων της πόλης ως εισόδημα. Αυξάνοντας λοιπόν τους κατοίκους της πόλης, αυξάνεται μεν το εισόδημα αλλά αυξάνονται και οι ανάγκες τους για αγαθά, τα οποία αγαθά απαιτούν παραγωγικές μονάδες, οι οποίες έχουν κόστος συντήρησης μειώνοντας έτσι το εισόδημα που παίρνετε απ’ τους κατοίκους και ούτω καθεξής. Δηλαδή το παιχνίδι, από ένα σημείο και έπειτα είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία αφενός της εκπλήρωσης των αναγκών των κατοίκων και αφετέρου της διατήρησης θετικού προϋπολογισμού ώστε να μην χρεοκοπήσετε.

Όσοι έχετε παίξει στο παρελθόν κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς, θα θυμάστε ότι για να ανέβουν επίπεδο οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να τους έχετε ευτυχισμένους και να τους παρέχετε όλα τα αγαθά που ζητάνε. Επιπροσθέτως, στο Anno 2205 οι κάτοικοι της αρκτικής θέλουν δίπλα τους μια πηγή θερμότητας που την παρέχουν τα κτίρια εξόρυξης και παραγωγής αγαθών, ενώ οι άποικοι του φεγγαριού θέλουν προστασία από τους μετεωρίτες. Όλες οι ζώνες ‘δουλεύουν’ ταυτόχρονα και η παραγωγή στις άλλες δύο ζώνες δε σταματάει όσο λύνετε τα ζητήματα της πόλης σας στην εύκρατη ζώνη. Μπορείτε να μεταβείτε ανά πάσα στιγμή σε όποια ζώνη θέλετε, για να επιβλέψετε την παραγωγή και τη διάθεση των κατοίκων, αν και μάλλον δεν θα το κάνετε συχνά γιατί η κάθε ζώνη θέλει περίπου 15-20 δευτερόλεπτα για να φορτώσει.

Μιας και αναφέρθηκα σε δευτερόλεπτα, να επισημάνω ένα στοιχείο που με εντυπωσίασε. Δεν υπάρχει save/load στο παιχνίδι αλλά μπορείτε να βγείτε όποια ώρα και στιγμή θέλετε. Στην αρχή έψαχνα παντού για βρω πού είναι το save ώσπου αγανάκτησα και βγήκα στα Windows με το ρίσκο να τα χάσω όλα. Ξαναμπήκα κατευθείαν, από απορία μήπως έχει κρατήσει κάποιο autosave, που δεν πήρα είδηση στη διάρκεια του παιχνιδιού, συνεχίζοντας από το σημείο που το άφησα. Κάτι που όντως συνέβη. Μπαίνοντας στην αρχική οθόνη του παιχνιδιού, πάτησα το play και ως δια μαγείας με μετέφερε στο Strategic Map ( εκεί όπου διαχειρίζεστε όλες τις ζώνες) για να συνεχίσω την εξερεύνηση του φεγγαριού. Μία άλλη λεπτομέρεια, που αξίζει να αναφέρουμε και που προϋπήρχε, είναι η ειδοποίηση για ξεκούραση μετά από δύο και τρεις ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού.


Με τη χρήση του zoom μπορείτε να δείτε τον όμορφο σχεδιασμό των κτηρίων

Μέσα σε όλα αυτά, έχετε και τους κακούς οι οποίοι απειλούν το ωραίο και ήρεμο κλίμα των ζωνών σας. Όχι ότι είναι τίποτα το ιδιαίτερο, απλά θα σταματάτε για λίγο ό,τι κάνετε και θα παίρνετε το στόλο σας για να τους αντιμετωπίσετε. Η απειλή δεν είναι άμεση αλλά μέσω -επαναλαμβανόμενων- αποστολών που μπορείτε να αγνοήσετε. Σας προτείνω όμως να κάνετε την αγγαρεία γιατί, με την εκπλήρωση της αποστολής, παίρνετε bonus κάποια αγαθά τα οποία χρησιμεύουν για να προσθέτετε modules στα κτήριά σας. Και τι είναι αυτά τα modules;

Κάθε κτήριο εξόρυξης ή παραγωγής αγαθών, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ορισμένα modules τα οποία μπορούν να του αυξήσουν 100% την παραγωγή, να μειώσουν το κόστος συντήρησης, να μειώσουν την ανάγκη εργατών ή να μειώσουν την ανάγκη μεταφορικών (logistics). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεστε τέσσερα ίδια κτήρια για να καλύψετε την ανάγκη π.χ για νερό αλλά μία μονάδα παραγωγής νερού με τρία modules για αύξηση της παραγωγής, γλυτώνοντας έτσι αρκετό χώρο στο νησί σας.

Βολικό είναι να χρησιμοποιείτε το μενού που εμφανίζεται πατώντας το δεξί κλικ του ποντικιού, το οποίο σας δίνει γρήγορη πρόσβαση σε κάποιες επιλογές που κάνετε συχνά, όπως η κατασκευή δρόμων, η αναβάθμιση κατοικιών, η μετακίνηση κτηρίων, η αντιγραφή κτηρίων κ.α. Επίσης, όταν θέλετε να χτίσετε ένα κτήριο αλλά δεν σας βολεύει το σημείο, πατώντας το πλήκτρο της τελείας ή τη ροδέλα του ποντικιού το κτήριο περιστρέφεται κατά 90 μοίρες.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα, με τους γυαλιστερούς ουρανοξύστες να κλέβουν την παράσταση όσο φτάνετε προς το τέλος του παιχνιδιού. Τα αιωρούμενα αυτοκίνητα, τα διαφορετικά φώτα των κτηρίων και οι διαφημίσεις δημιουργούν μια ζωντανή πόλη ενώ τη νύχτα η θέα από ψηλά είναι απλά φανταστική. Πατώντας το κουμπί της κάμερας πάνω από το χάρτη, μπορείτε να δείτε πώς φαίνεται η πόλη σας το σούρουπο, τη νύχτα, την αυγή και το μεσημέρι, ενώ πατώντας το ‘F1’ παίρνετε στα χέρια σας την κάμερα και μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα, ακόμα και μέσα στους δρόμους της πόλης σας.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το Anno 2205 φέρνει έναν φρέσκο αέρα στη σειρά, με εντυπωσιακά γραφικά, αποστολές στην αρκτική και στο φεγγάρι, απλοποιώντας τη μεταφορά αγαθών και τη διαχείριση της πόλης. Απ’ την άλλη, οι μάχες δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της σειράς με το τελευταίο Anno να μην αποτελεί εξαίρεση. Χωρίς συγκρούσεις, ο μόνος αντίπαλος είναι η οικονομία και οι ανάγκες των κατοίκων στις διάφορες ζώνες.

Good
  • Ποικιλία στην κατασκευή πόλεων
  • Περίπλοκη οικονομία
Bad
  • Ανούσιες μάχες/campaign
  • Δεν υπάρχει κάποιος στόχος καθώς προχωράει το παιχνίδι
7.8
ΚΑΛΟ
Γραφικά-Ήχος - 9
Gameplay - 9
Σενάριο - 6
Αντοχή - 7
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
0 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.