Assassin’s Creed: Origins Review

Το Assassin’s Creed, που κυκλοφορούσε κάθε χρόνο και από έναν τίτλοεπανέρχεται μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών με το Assassin’s Creed: Origins. Μήπως αυτό το μεγάλο διάλειμμα είχε σαν σκοπό την ανανέωση της δημοφιλούς action- adventure σειράς; Αν και ορισμένες πτυχές του νέου τίτλου έχουν σαφώς βελτιωθεί, χάρη στον επιπλέον χρόνο που δόθηκε στους υπεύθυνους της σειράς, κάποιες άλλες θυμίζουν αρκετά τα τελευταία Assassin’s Creed. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν σας άρεσε η σειρά ως τώρα, καθώς πιθανότατα θα απολαύσετε και το Origins. Απλά θα ήταν ωραίο, πέρα από την ανανέωση του καλλιτεχνικού κομματιού, να ανανεώνονταν και το gameplay.

Το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει σίγουρα εντύπωση, είναι πως το Assassin’s Creed: Origins είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος του τοπίου αποτελείται από καφέ άμμο, μιας και βρισκόμαστε στην Αίγυπτο. Παρόλα αυτά είναι η πιο όμορφη ανοιχτόχρωμη καφέ άμμος που έχετε δει ποτέ σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Το Origins δεν έχει την γκρίζα-καφέ απόχρωση των action παιχνιδιών της τελευταίας δεκαετίας αλλά την όψη μιας πραγματικής ερήμου με μικρές εκτάσεις όασης μέσα σε αυτήν. Η αναρρίχηση στην κορυφή των μεγάλων κτιρίων αποκαλύπτει το μαγικό τοπίο της ερήμου, και φτάνει τόσο μακριά όσο μπορεί να δει το μάτι.

Τα σημεία συγχρονισμού που αποκαλύπτουν τον χάρτη, όπως συνέβαινε  στα προηγούμενα Assassin’s Creed, δεν είναι πλέον απαραίτητα. Εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά είναι λιγότερα και πολύ πιο προαιρετικά. Τώρα πλέον ο χάρτης αποκαλύπτεται με το να μετακινείστε απλά σε ένα νέο χώρο και να τον εξερευνάτε.

Το Assassin’s Creed: Origins παίζει με το χρόνο αλλά το κάνει με έναν μάλλον ασυνήθιστο για τη σειρά τρόπο. Με το που μας παρουσιάζει τον χαρακτήρα μας, Bayek, έναν πρώην φύλακα του Φαραώ, μας μεταφέρει ένα χρόνο μετά στη μέση μιας μάχης με έναν άνθρωπο που ο Bayek θέλει νεκρό. Έχει περάσει όλον τον προηγούμενο χρόνο κυνηγώντας μια ομάδα ανθρώπων, και για να ανακαλύψετε ακριβώς για ποιο λόγο, θα πρέπει να ολοκληρώσετε τον πρόλογο του παιχνιδιού για να μεταβείτε πίσω στο χρόνο. Αυτή η μετακίνηση μπροστά και πίσω στο χρόνο είναι λίγο αποπροσανατολιστική, αλλά έχει το καλό πως σας ρίχνει κατευθείαν στη δράση χωρίς να περιμένετε.

Όσον αφορά την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, η Ubisoft αναπαριστά πειστικά έναν εκρηκτικό πολιτισμό ελληνικής, ρωμαϊκής και αιγυπτιακής επιρροής κατά τη δυναστεία την Πτολεμαίων (49 π.Χ). Το επόμενο έτος, θα κυκλοφορήσει ένα patch που θα μετατρέψει το Assassin’s Creed: Origins σε ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό μουσείο όπου θα μπορείτε να εξερευνήσετε σε μεγάλη λεπτομέρεια την Αίγυπτο εκείνης της εποχής.

Αλλά για την ώρα έχουμε κακούς να κυνηγήσουμε και μυστήρια να λύσουμε. Αρκετά έχουν αλλάξει με την απόφαση της Ubisoft να σπάσει τον ετήσιο κύκλο του Assassin’s Creed, δίνοντάς της χώρο και χρόνο για να αναλογιστεί τι είδους παιχνίδι θέλει να είναι το Assassin’s Creed. Και όπως φαίνεται πήρε την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός RPG, μιας και το συγκεκριμένο είδος τής είναι αρκετά γνώριμο και νιώθει άνετα με αυτό.

Μπορεί πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά του Origin να είναι παρμένα από άλλα παιχνίδια του χώρου, αν και θα μπορούσε να προσφέρει ορισμένες νέες ιδέες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζει με επιτυχία αυτές τις επιρροές. Η λεηλασία και η εξεύρεση όπλων είναι ένα σημαντικό μέρος της περιπέτειας, με τον Bayek να εναλλάσσει οπλισμό ανάμεσα σε λεπίδες και σπαθιά, βρίσκοντας όλο και πιο σπάνιο και ισχυρότερο εξοπλισμό σε κάθε επίπεδο που ανεβαίνει. Ένα skill tree δείχνει τις δυνατότητες που έχει αποκτήσει ο χαρακτήρας μας, όπως τα stealth χαρακτηριστικά, τις πιο ισχυρές επιθέσεις και τα περίεργο gadgets του.

Κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα Assassin’s Creed, μιας και όλη η σειρά είναι γνωστή για την πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρει στον χρήστη. Το Origins είναι τεράστιο και πολύπλοκο με τον δικό του τρόπο χωρίς όμως να προκαλεί αμηχανία στον gamer. Ο συνδυασμός της υπερηφάνειας του Bayek, της αναβάθμισης των ικανοτήτων του, της γοητείας της εξερεύνησης και του νέου εξοπλισμού δίνει ξεχωριστή σημασία σε κάθε αποστολή, ειδικά όταν συγκρίνεται με το επουσιώδες checklist των πιο πρόσφατων παιχνιδιών της σειράς.

Από την άλλη είναι κρίμα γιατί οι αποστολές και οι δραστηριότητες στερούνται φαντασίας.  Ο Bayek διεισδύει σε λουτρά, ερευνά μυστηριώδης θανάτους, συμμετέχει σε αγώνες αρμάτων, διασώζει συνέχεια άτυχους αιχμαλώτους, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να ‘τραβάει’ πολύ σε διάρκεια, κινδυνεύοντας να γίνει κουραστικό και μονότονο.

Το free running έχει αναβαθμιστεί στο Origins. Πλέον δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε άλλα παιχνίδια και μοιάζει πιο φυσικό από ποτέ. Όταν κυκλοφορείτε ελεύθερα μέσα στην Αίγυπτο, πρέπει να είστε λίγο πιο έξυπνοι για το πώς να προσεγγίζετε τα κενά ανάμεσα στα κτίρια, καθώς δεν φτάνετε πάντα αυτόματα στην άκρη του κτιρίου. Αρκετές φορές θα κάνετε το άλμα και θα αποτύχετε.

Πρέπει επίσης να είστε πιο παρατηρητικοί για τις επιφάνειες και τα περβάζια που μπορείτε να σκαρφαλώσετε καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να τα εντοπίσετε. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας για μικρές ρωγμές  π.χ στην πλευρά μιας πυραμίδας ή κοφτερές προεξοχές ενός βράχου στην πλευρά ενός γκρεμού ώστε να προχωρήσετε στην επίτευξη του στόχου σας.

Το Eagle Vision δεν υπάρχει πλέον στο Assassin’s Creed Origins. Αντ ‘αυτού, θα έχετε έναν αετό-συνοδό που ονομάζεται Senu και που μπορείτε να καλέσετε ανά πάσα στιγμή. Αντικαθιστά πολλά από τα χαρακτηριστικά του παλιού τρόπου λειτουργίας του Eagle Vision, επιτρέποντάς σας να αναζητάτε όχι μόνο τους εχθρούς αλλά και άλλους στόχους (θησαυρούς, δέρματα κ.λπ.) και να σχεδιάζετε μια πιθανή επίθεση από αέρος.

Το Senu είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο στο Origins, επιτρέποντάς σας να αξιολογήσετε  με τον καλύτερο τρόπο την προσέγγιση μιας κατάστασης, είτε πρόκειται για την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από στρατόπεδα εχθρών είτε για την απελευθέρωση φυλακισμένων. Εκτός από το όφελος στο πεδίο της μάχης, είναι διασκεδαστικό να πετάτε τριγύρω ως ένα πουλί, χαζεύοντας ταυτόχρονα την εκπληκτική θέα της Αιγύπτου.

Το Senu μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά την εξερεύνηση του ανοιχτού κόσμου με το άλογο, επιτρέποντάς σας να έχετε μια ευρύτερη θέα της περιοχής και να αντιμετωπίσετε κάθε επερχόμενο κίνδυνο που θα συναντάτε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. Κατά τη γνώμη μου, είναι ο καλύτερος τρόπος όταν ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις.

Μιλώντας για το open world περιβάλλον της Αιγύπτου, είναι πολύ πιο λεπτομερές και ζωντανό από τους προηγούμενους τίτλους του Assassin’s Creed. Δεν υπάρχουν καθόλου loading οθόνες κατά την εξερεύνηση των πολλών διαθέσιμων περιοχών και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι απίστευτη. Το όλο περιβάλλον μοιάζει ζωντανό και αλλάζει όσο περνάει η ημέρα. Η αγορά του Μέμφις μπορεί να φαίνονται ήσυχη το βράδυ αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας σφύζει από ζωή. Εκτός από τις αναζητήσεις, έχετε τάφους να εξερευνήσετε, σημεία ενδιαφέροντος να δείτε και να συλλέξετε αντικείμενα, προσφέροντας άφθονες ώρες gameplay.

Από τεχνικής άποψης, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει στα σύγχρονα παιχνίδια καθώς κάνουν ζωντανή την αρχαία πόλη της Αιγύπτου. Εάν επιλέξετε υψηλές ρυθμίσεις πιθανόν να γονατίσετε τον high-end υπολογιστή σας αλλά αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για τα εκπληκτικά αξιοθέατα. Επίσης υπάρχει το photo mode, που σας επιτρέπει να ‘παγώσετε’ το παιχνίδι για να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο από τα μαγευτικά τοπία και να το μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς διασχίζετε την Αίγυπτο, σύντομα θα παρατηρήσετε ότι το parkour, που ήταν το σήμα κατατεθέν της σειράς, δεν υφίσταται όπως παλιά. Με δεδομένη τη μεγαλύτερη, λιγότερο αστική φύση του κόσμου της ερήμου, θα πρέπει να συνηθίσετε να ταξιδεύετε στο πίσω μέρος του αλόγου σας. Πλέον το parkour θα το χρησιμοποιείτε περισσότερο ως τακτικό εργαλείο, όταν π.χ περνάτε πάνω από ένα φυλάκιο προσπαθώντας να εκτελέσετε την τέλεια δολοφονία .

Οι μηχανισμοί stealth έρχονται προφανώς σε δεύτερη μοίρα λόγω της φύσης (open world) του παιχνιδιού με την όλη εμπειρία να θυμίζει περισσότερο Far Cry παρά σε ένα stealth-action παιχνίδι. Ευφάνταστες κινήσεις όπως διπλές δολοφονίες που υπήρχαν σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια απλά εξαφανίστηκαν.

Σε γενικές γραμμές, το Assassin’s Creed Origins είναι ένας ευχάριστος τίτλος που αποδίδει τον κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου με κάθε λεπτομέρεια. Ο επανασχεδιασμένος combat μηχανισμός κάνει τη μάχη διασκεδαστική ενώ παράλληλα παρέχει μια πρόκληση και ένα τακτικό στοιχείο για όσους θέλουν να εξασκήσουν το μυαλό τους. Ο αετός Senu αντικαθιστά τέλεια το Eagle Vision φρεσκάροντας το gameplay.

Προσθέστε σε αυτά ένα λεπτομερές και ζωντανό περιβάλλον και μια ιστορία που ακόμα και οι συγγραφείς του Χόλιγουντ θα ήταν υπερήφανοι και έχετε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2017.

Στον αντίποδα, περιμέναμε ο ένας επιπλέον χρόνος που είχε η Ubisoft για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, να μας προσέφερε ένα ανανεωμένο Assassin’s Creed, κάτι που δεν έγινε. Το Origins  είναι σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι του δημοφιλούς franchise και ενώ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού είναι διασκεδαστικό, πολλά από τα νέα στοιχεία του κάπου τα έχουμε ξαναδεί. Το Assassin’s Creed: Origins είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη αλλά δεν είναι αυτή που οι fans της σειράς μπορεί να ήλπιζαν.

Summary
Το Assassin's Creed: Origins είναι ένα συναρπαστικό open world παιχνίδι με εκπληκτικά γραφικά και ανανεωμένο combat system χωρίς να προσφέρει όμως το κάτι παραπάνω
Good
  • Εκπληκτικά γραφικά
  • Σενάριο
  • Ρεαλιστική απεικόνιση κόσμου
Bad
  • Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
  • Έλλειψη φρέσκων ιδεών
  • Αχανείς εκτάσεις
8.8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
Γραφικά-Ήχος - 9.5
Σενάριο - 9.2
Gameplay - 8.5
Αντοχή - 8
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
4 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.