Αυτά ήταν τα καλύτερα παιχνίδια του 1997

Final Fantasy VII

Ένα κλασικό RPG της SquareSoft, το οποίο ακολουθεί την ιστορία του μισθοφόρου Cloud, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και πολύπλοκους χαρακτήρες που παρουσιάστηκε ποτέ σε παιχνίδι. Είναι το έβδομο παιχνίδι της σειράς Final Fantasy και το πρώτο που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη. Με περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, το Final Fantasy VII είναι το δεύτερο best-selling παιχνίδι PlayStation όλων των εποχών. Επαινέθηκε για τα γραφικά του, το gameplay, τη μουσική, και το σενάριό του ενώ σάρωσε τα βραβεία σε πολλές κατηγορίες.

GoldenEye 007

Με σενάριο επηρεασμένο από την ταινία του James Bond, GoldenEye (1995), συνδύαζε ένα καλά σχεδιασμένο shooter πρώτου προσώπου με εξαιρετικά γραφικά, ακόμα καλύτερη μουσική, stealth ικανότητες και ατμοσφαιρικές single-player πίστες. Πούλησε περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το τρίτο σε πωλήσεις παιχνίδι όλων των εποχών για το Nintento 64.
The Curse of Monkey Island

The Curse of Monkey Island

Το κωμικό παιχνίδι της LucasArts και το τρίτο της σειράς Monkey Island, είναι ένα από τα τελευταία κλασικά point-and-click adventure παιχνίδια για PC. Δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να μην σας αρέσει, εκτός ίσως από το απογοητευτικό του τέλος. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην Καραϊβική, άγνωστο χρονικό διάστημα μετά τα συμβάντα του δεύτερου παιχνιδιού της σειράς, Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge. Οι νέοι gamers μπορούν να πάρουν μια γεύση, με τη remastered έκδοση (2009) του The Secret of Monkey Island (1990), που αποτελεί και το πρώτο μέρος της σειράς.
The Curse of Monkey Island
Age of Empires

Age of Empires

Το Age of Empires, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα RTS παιχνίδια, που αν θέλαμε να το χαρακτηρίσουμε με δύο λέξεις, θα λέγαμε πως το Warcraft συναντά το Civilization όπου ο παίκτης οδηγεί ένα μικρό και πρωτόγονο πολιτισμό σε μια μεγάλη πολεμική αυτοκρατορία. Η Microsoft πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα και για τα εικοστά του γενέθλια θα κυκλοφορήσει μια remastered έκδοση, το Age of Empires: Definitive Edition.
Age of Empires
Star Wars Jedi Knight Dark Forces ΙI

Jedi Knight Dark Forces ΙI

Το Jedi Knight Dark Forces ΙI, ο πιο κοντινός αντίπαλος του Quake τότε, συνδύαζε όμορφα γραφικά, ενδιαφέρουσα ιστορία, καινοτόμο gameplay και εξαιρετικό multiplayer. Οποιοσδήποτε είχε στην κατοχή του ένα καλό μηχάνημα (με RivaTNT ή Voodoo 2) μπορούσε να απολαύσει στο έπακρο το Jedi Knight. Εκτός αυτού, δίνονταν και η ευκαιρία στο χρήστη να κομματιάσει τους αντιπάλους του με το Lightsaber, ένα κρυφό όνειρο κάθε Jedi που βρίσκονταν απέναντι στις δυνάμεις του κακού.
Star Wars Jedi Knight Dark Forces ΙI

Fallout 

Το Fallout δεν ήταν μόνο ένας αξιόλογος διάδοχος του Wasteland (1988) αλλά ένα open-world role-playing παιχνίδι που έγινε αμέσως κλασικό ενώ κυκλοφόρησαν τρία ακόμη sequel. Βρισκόμενοι στην post-apocalyptic Νότια Καλιφόρνια μετά από έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, το Fallout μας έβαλε να επιβιώσουμε σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο κόσμο.

Duke Nukem 64

Το Duke Nukem 3D (1996) δεν ήταν και από τα παιχνίδια που θα άφηνες, λόγω περιεχομένου και φρασεολογίας, να παίξει το παιδί σου. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε μια πιο..ήπια έκδοση για το Nintento 64, το Duke Nukem 64. Το sequel, Duke Nukem Forever, που κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2011, κρίθηκε από πολλούς ως απογοητευτικό.

Oddworld: Abe's Oddysee

Αυτό το εξαιρετικά ασυνήθιστο παιχνίδι ακολουθεί τον Abe, σκλάβο σε ένα εξωγήινο εργοστάσιο κρεατοπαραγωγής, καθώς προσπαθεί να απελευθερώσει το είδος του από τη θανάσιμη μοίρα του. Το gameplay, η σχεδίαση των πιστών, οι εντυπωσιακές cut-scenes μαζί με την λίγο τρομακτική αλλά και κωμική ατμόσφαιρα έκαναν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού ιδιαίτερα αγαπητό.  Ένα remake του Oddworld: Abe's Exoddus (1998) έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία μέσα στο 2017 με τον τίτλο Oddworld: Soulstorm.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι κυριολεκτικά έφτανε με τις απαιτήσεις του, PC και N64 στα όριά τους, εκείνη την εποχή. Δεν ήταν απλά ένα Doom-clone παιχνίδι με όμορφα γραφικά, αλλά συνοδευόταν από εξαιρετικό ήχο και σενάριο, εξελίσσοντας με τις καινοτομίες του το FPS είδος.
Το 1997 κυκλοφόρησαν αρκετά fighting παιχνίδια με το Mortal Kombat 4 να ξεχωρίζει. Ήταν το πρώτο της σειράς που χρησιμοποίησε τρισδιάστατα μοντέλα ενώ το gameplay ήταν παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων παιχνιδιών. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσθήκες ήταν η χρήση όπλων και αντικειμένων κατά τη διάρκεια αγώνων. Το Mortal Kombat 4 κυκλοφόρησε αρχικά για arcades (το τελευταίο της σειράς που κυκλοφόρησε για arcades) και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε για PlayStation, Nintendo 64, PC, and Game Boy Color.

Riven

Τοποθετημένο χρονολογικά αμέσως μετά τα γεγονότα του εξαιρετικού Myst, αυτό το λαμπρό adventure-puzzler πρώτου προσώπου ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του 1997 και το κορυφαίο σε πωλήσεις εκείνη τη χρονιά. Αν και κάποιοι επέκριναν τις ομοιότητες του παιχνιδιού με τον προκάτοχό του, η Rivensold πούλησε 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το 2001. Λίγο μετά την κυκλοφορία του σε 5 CD, κυκλοφόρησε και σε DVD, κάτι πραγματικά πολύ σπάνιο για εκείνη την εποχή προσφέροντας καλύτερη ποιότητα στα videos. Εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς, με το περιοδικό Salon να υποστηρίζει ότι το παιχνίδι αγγίζει το επίπεδο της τέχνης.
Σε αυτό το RTS, που έχει αναπτυχθεί από τον σπεσιαλίστα simulation παιχνιδιών για υπολογιστές, Sid Meier, επιλέγετε ανάμεσα στα στρατεύματα της Ένωσης (Union) ή της Συνομοσπονδίας (Confederate) που μάχονται μεταξύ τους για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ. Το Gettysburg! κέρδισε το Βραβείο του καλύτερου παιχνιδιού στρατηγικής για το 1997.

Tomb Raider II

Το γνωστό action-adventure παιχνίδι με την Lara Croft ήρθε ως συνέχεια του αρχικού Tomb Raider (1996). Το δεύτερο μέρος της σειράς περιλάμβανε νέα όπλα, επιπλέον κινήσεις και οχήματα. Πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως έως το 2003, καθιστώντας το ένα από τα best-selling παιχνίδια μέχρι εκείνη την περίοδο και το δεύτερο best selling της σειράς.

Total Annihilation 

Ήταν το πρώτο RTS που παρουσίασε τρισδιάστατες μονάδες και terrain. Ορισμένοι το παρουσίασαν ως τίποτα άλλο παρά ένα Command & Conquer κλώνο. Η ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στους λιγοστούς πόρους και η ποικιλία των μονάδων από τις οποίες μπορούσε κανείς να επιλέξει (η καθεμία με τα δικά της μειονεκτήματα) έδωσαν στο παιχνίδι ένα επίπεδο πολυπλοκότητας που συγκρινόταν τότε μόνο με το Starcraft. To Total Anihilation εξακολουθεί να παίζεται μέχρι σήμερα, 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Κέρδισε συνολικά 58 βραβεία.
Το πρώτο MMORPG που ξεπέρασε τους 100.000 και μπήκε στο βιβλίο Guinness World Records. Έγινε γνωστό για το player vs player combat system. Μετράει 8 expansions, ένα booster pack και δεκάδες updates. Είκοσι χρόνια μετά το Ultima Online είναι ακόμα ενεργόΤο 2007 κυκλοφόρησε το Ultima Online: Kingdom Reborn με νέα engine και αναβαθμισμένα γραφικά.
Το τρίτο μέρος της σειράς Star Wars: X-Wing, επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο multiplayer κομμάτι. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και ένα expansion που περιείχε single player ονόματι Balance of Power. Το παιχνίδι απαιτούσε joystick, υποστήριζε γραφικά υψηλής ανάλυσης και εισήγαγε texture mapping στα μοντέλα των διαστημικών σκαφών. Στο multiplayer μπορούσαν να συμμετέχουν έως οκτώ παίκτες στα τρία διαθέσιμα modes: free-for-all, team-based και co-op.

Carmageddon

Το -ας πούμε- αγωνιστικό παιχνίδι Carmageddon σήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά και την επόμενη χρονιά με το Carmageddon 2, και χαρακτηρίστηκε υπερβολικά βίαιο παιχνίδι από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, εγχώριων και ξένων. Σε κάποιες χώρες μάλιστα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του, σε κάποιες άλλες κυκλοφόρησε μια τροποποιημένη έκδοση ενώ σε ορισμένες ο αγοραστής έπρεπε να είναι πάνω από 15 ή 18 χρονών, ανάλογα τη χώρα. Απολύτως κατανοητή η αντίδραση, καθώς μέχρι εκείνη την εποχή το πιο βίαιο πρόγραμμα της τηλεόρασης διεθνώς ήταν το Dragonball ενώ τα δελτία ειδήσεων έδειχναν μόνο τον καιρό. Όπως και να΄χει, στο Carmageddon ο παίκτης μπορούσε να νικήσει με δύο τρόπους: ο πρώτος να ολοκληρώσει την πίστα (βαρετό) και ο δεύτερος να εξοντώσει όλους τους αντίπαλους διαγωνιζόμενους. Όλα αυτά στο πλαίσιο ενός χρόνου που αυξάνονταν όταν ο παίκτης έπαιζε συγκρουόμενα ή όταν πατούσε τους πεζούς.

Quake II

Παρά τον τίτλο, το Quake II ήταν συνέχεια του αρχικού Quake μόνο στο όνομα. Αν και το gameplay ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό του αρχικού Quake, η κίνηση, το σενάριο, οι εχθροί και γενικά η όλη ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική, γι' αυτό και δεν μπορούμε να πούμε πως αποτελούσε sequel. Επίσης, τα επίπεδα ήταν πολύ μεγαλύτερα και είχε μια πιο open-world αίσθηση ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα γραφικά χάρη στην Quake engine. Σε αυτόν τον φουτουριστικό κόσμο επιστημονικής φαντασίας η αποστολή του παίκτη ήταν να επιβιώσει σε έναν εξωγήινο κόσμο και να εξουδετερώσει τις εξωγήινες δυνάμεις ώστε να τις αποτρέψει από το να επιτεθούν στη γη. Το Quake II κέρδισε το βραβείο "Action game της χρονιάς" του Computer Gaming World το 1997.

Broken Sword II: The Smoking Mirror 

Στα 80's τα adventure games μεγαλούργησαν και ενέπνευσαν. Από τα μέσα των 90's όμως και μετά, τα adventures ως είδος είχαν αρχίσει την πτωτική τους πορεία, αφενός γιατί τον κύριο λόγο είχαν πλέον τα γραφικά και αφετέρου γιατί ξεπετάχτηκαν τόσες εταιρείες και καινούργιοι τίτλοι που το ενδιαφέρον γι' αυτά άρχισε να χάνεται. Η σειρά Broken Sword συγκαταλέγεται στα καλύτερα και πιο γνωστά adventures, τουλάχιστον στη νεώτερη ιστορία του είδους. Το Broken Sword 2 είχε ενδιαφέρουσα ιστορία, ίσως όχι τόσο όσο το πρώτο Broken Sword, ήταν άψογο στον τεχνικό τομέα ενώ η δράση και η ατμόσφαιρά του αποτελούσαν πρότυπο για κάθε point-and-click adventure game. To 2010 κυκλοφόρησε μία remastered έκδοση, η οποία παρεμπιπτόντως έλαβε ακόμα καλύτερες κριτικές από το πρωτότυπο του 1997.

Gran Turismo

Ίσως η πιο γνωστή σειρά racing sim για PlayStation, είναι το Gran Turismo, κυρίως χάρη στα γραφικά και την οδηγική αίσθηση. Με 140 αυτοκίνητα και 11 πίστες, το παιχνίδι δέχτηκε μεγάλη επιτυχία, με 10.85 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πωληθεί παγκοσμίως, κάνοντάς το το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις. Συν τοις άλλοις κέρδισε τα βραβεία του καλύτερου simulationBest Driving Game και Best Graphics σύμφωνα με το PlayStation Official Magazine. Το 2000, οι αναγνώστες του Computer and Video Games το είχαν ψηφίσει ως το όγδοο καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών.

KKnD

Ένα πραγματικό outsider της εποχής του Starcraft και του Red Alert, ίσως γιατί δεν πήρε και τόσο στα σοβαρά τον εαυτό του. Ακόμα το θυμάμαι καθώς δοκίμασε αρκετές φορές την υπομονή μου, εξαιτίας του επιπέδου δυσκολίας σε ορισμένες πίστες. Το gameplay παρόμοιο με τα υπόλοιπα old-school RTS. Μαζεύουμε resources, κρατάμε άμυνα όσο φτιάχνουμε στρατό και ορμάμε στον αντίπαλο. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το sequel KKnD 2.
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.