Bioshock

Ήταν ένας διαφορετικός κόσμος τη δεκαετία του ’60, όπου το κάπνισμα ήταν η αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων (μαζί με το ποτό), κάτι που μαρτυρούσε ο πυκνός καπνός της καμπίνας, με τον ήρωά μας να πετάει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ήταν μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν ανήσυχοι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ήταν ανήσυχη για τους Ρώσους και οι μνήμες τους Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμα νωπές στο μυαλό των ανθρώπων.

Αυτές οι ανησυχίες ήταν ασήμαντες για τον μεγαλοβιομήχανο, Andrew Ryan. Ήθελε να φτιάξει ένα μέρος όπου δεν θα μπορούσε κανείς να τον φορολογήσει. Ένα μέρος όπου κανένας κριτής δεν θα λογόκρινε τι θα μπορούσε να πει ένας καλλιτέχνης, ένας τόπος όπου οι ίδιοι οι νόμοι της φύσης θα μπορούσαν να διαμορφωθούν από τους θεούς της επιστήμης και της βιομηχανίας. «Δεν ήταν αδύνατο να κατασκευάσουμε την πόλη Rapture κάτω από τη θάλασσα», μας λέει. «Ήταν αδύνατο να την κατασκευάσουμε οπουδήποτε αλλού».

Φυσικά στην πορεία, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο του…οραματιστή Ryan, αν και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν σε εκείνη την υποθαλάσσια πόλη. Οι ταραχές, η αναρχία και η παρακμή που ήταν καθημερινό φαινόμενο στη Rapture δεν επηρέαζαν καθόλου τον έξω κόσμο. Μέχρι που το αεροπλάνο του ήρωά μας συνετρίβει στη μέση του ωκεανού, πάνω ακριβώς από την πόλη (τυχαίο;), ανακαλύπτοντας ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Αν και από έξω η Rapture μπορεί να φαίνονταν ειρηνική και ήρεμη, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβει ο ήρωάς μας (όπως και εμείς) πως θα περνούσε μια κόλαση για να καταφέρει να δραπετεύσει από αυτήν.

Τι συνέβη σε αυτό το μέρος; Γιατί μια πόλη με τους καλύτερους επιστήμονες, με τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες και την πιο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, βυθίστηκε στο χάος; Αυτό θα το μάθετε στην πορεία, και παρόλο που θα έχετε έναν άνθρωπο να σας βοηθά και να σας καθοδηγεί μέσω ενός ραδιοφώνου, θα σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να αντιληφθείτε τι πήγε στραβά σε αυτήν την ουτοπική πόλη.

Αυτό είναι το Bioshock (2007). Μαζί με το Bioshock 2 (2010) και το Infinite (2013), είναι ίσως η καλύτερη σειρά FPS που έχει βγει ποτέ. Και τα τρία παιχνίδια είχαν σενάριο εξαιρετικής ευφυίας και σύλληψης, φοβερό art design, υπέροχη καθηλωτική ατμόσφαιρα, μοναδικό voice acting…τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Το Bioshock χτίστηκε πάνω στην Unreal 3 Engine, και τόσο στο Xbox 360 όσο και στον υπολογιστή έδειχνε πολύ όμορφο. Το όλο περιβάλλον μαζί με το πλούσιο background αναδείκνυαν με το καλύτερο τρόπο την δραματική ιστορία της Rapture, όπου ένας παράδεισος είχε αρχίσει να σαπίζει και να αυτοκαταστρέφεται. Όπου και αν στρέφαμε τον κέρσορα, βλέπαμε τα πανέμορφα σκηνικά μιας πόλης, που προφανώς χρειάστηκε πολύ χρόνο και χρήμα για να φτιαχτεί.

Όταν όμως ο Andrew Ryan προσπάθησε να γίνει θεός ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν συνειδητοποίησε πόσο σκληρά θα αντιδρούσαν τα κατώτερα στρώματα, μιας και με την ανάπτυξη της πόλης είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και οι ταξικές διακρίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, στην αρχή ανάμεσα στον Ryan και τον Fontaine  και αργότερα ανάμεσα στον Ryan και τον Atlas. Η ουτοπική Rapture είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε μια δυστοπική κοινωνία.

Ο ήρωάς μας περιέργως, φαίνεται να τα δέχεται όλα αυτά με μια στωική ηρεμία, προσπαθώντας να βρει το νόημα όλων αυτών που βλέπει και βιώνει. Επιβιώνει από ένα αεροπορικό δυστύχημα και οδηγείται σε μια υποθαλάσσια κόλαση, όπου συναντάει τρομερά όντα με μάσκες και ογκώδη πλάσματα που παίρνουν εντολές από κάτι μικρά αθώα κοριτσάκια με κίτρινα μάτια.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία του Bioshock. Δεν θα αποκαλύψουμε τίποτα περαιτέρω στους gamers που δεν γνωρίζουν το εν λόγω παιχνίδι, μιας και το σενάριο, κατ’ εμέ, είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει στη  βιομηχανία των παιχνιδιών μαζί με αυτό τουInfinite. Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους και δώστε σημασία σε αυτά που ακούτε από το ράδιο αλλά και από τα audio diaries που θα συναντάτε στην πορεία, καθώς αφενός εξηγούν τι έγινε στο μέρος που βρίσκεστε και αφετέρου θα σας βοηθήσουν σιγά-σιγά να καταλάβετε την ιστορία πίσω από την Rapture.

Σε περίπτωση που μπείτε στο youtube για να πάρετε μια ιδέα από τον κόσμο του Bioshock, μην απογοητευτείτε ή φοβηθείτε από το σκοτεινό του περιβάλλον. Δεν είναι τρομακτικό για survival horror παιχνίδι, εκτός ίσως από 1-2 στιγμές. Ίσα ίσα σάς εγγυώμαι ότι θα το ξαναπαίξετε, γιατί είναι από τα παιχνίδια που για να συλλάβεις το μεγαλείο του, επιβάλλεται να το εξερευνήσεις και δεύτερη φορά καθώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρείτε νέα στοιχεία που είχατε παραβλέψει την πρώτη φορά. Αυτή η πτυχή του Bioshock μου θύμισε το Deux Ex με πολλούς τρόπους, και αυτό είναι από μόνο του καλό.

Και πώς θα αντιμετωπίσετε τους κάθε λογής κακούς που θα βρεθούν στο διάβα σας; Με τα plasmids, μια τεχνολογία που μέσω γενετικής τροποποίησης επιτρέπει στους πολίτες της Rapture να αποκτούν απίστευτες ικανότητες όπως να παγώνουν αντιπάλους, να βάζουν φωτιές, να μετακινούν αντικείμενα και ένα σωρό ακόμα καλούδια τα οποία θα παίζετε στην κυριολεξία στα χέρια σας. Θα βρείτε αρκετά plasmids, δεν θα μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε όλα, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το ποια θα διαλέξετε.

Το ίδιο ισχύει και για τα διαθέσιμα όπλα, τα οποία θα μπορείτε να αναβαθμίσετε, με το ανάλογο κόστος φυσικά. Μην νομίζετε βέβαια ότι ο συνδυασμός όπλου και plasmid θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, καθώς τα πυρομαχικά και το EVE (υγρή ουσία με την οποία χρησιμοποιείτε τα plasmids)  δεν θα τα βρίσκετε σε αφθονία. Γι’ αυτό οι επιθέσεις που θα εξαπολύετε θα ενέχουν και τακτικό σχεδιασμό, μετά από μελέτη του περιβάλλοντος αλλά και του αντιπάλου, ώστε να προκαλέσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά, κυρίως πριν αντιμετωπίσετε κάποιον Big Daddy (δεν λέμε τι είναι, θα το ανακαλύψετε και μόνοι σας).

Ο συνδυασμός των όπλων, των plasmids και του περιβάλλοντος δίνουν την δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού κατά την αντιμετώπιση των αντιπάλων. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να επιτεθείτε και μερικοί λειτουργούν καλύτερα από άλλους, αναλόγως της περίστασης.

The truth is not for all men, but for those who seek it

Στα ταξίδια σας εντός της Rapture, θα ανακαλύψετε το τελικό αποτέλεσμα της φιλοσοφίας του Andrew Ryan, μέσα από τη διεστραμμένη του άποψη περί της φύσης, του πόσο μακριά έχει πάει την επιλεκτική χειρουργική επέμβαση και ποιες ηθικές γραμμές μπορεί να έχει ή όχι η τέχνη. Κοιτάζοντας τις αφίσες στους τοίχους και διαβάζοντας τα διάφορα diaries, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι έγινε στη Rapture, τι ήταν πριν και πώς ο Ryan συνέβαλε σε αυτό που τελικώς έγινε .

Δεν θα περιαυτολογήσω άλλο για το Bioshock μιας και ο σκοπός του Hall of Fame δεν είναι να αξιολογήσουμε κάποιο παιχνίδι, αλλά να θυμηθούμε τίτλους που άφησαν εποχή και να προτρέψουμε τους νεότερους να τους ρίξουν μία ματιά, γιατί αποτελούν την ιστορία αλλά και την εξέλιξη του gaming.

Το Bioshock, κάνει το  game development να φαίνεται τόσο εύκολο. Χρησιμοποιείς μία δυνατή μηχανή γραφικών, προσθέτεις ένα υπέροχο σενάριο, το ‘ντύνεις’ με μοναδικό voice acting, ρίχνεις μέσα και ορισμένα όπλα μαζί με κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις και δίνεις στον χρήστη την ελευθερία να κινείται και να επιτίθεται στον στόχο όπως θέλει. Ναι…αν ήταν έτσι εύκολα, όλα τα παιχνίδια θα ήταν επιπέδου Bioshock. Φυσικά, για να βγει αυτό το μαγικό αποτέλεσμα κάθε ένα από αυτά απλά έφτασε την τελειότητα.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως το παιχνίδι έχει διαφορετικά endings, αναλόγως με το πώς θα συμπεριφερθείτε στις little sisters. Θα τις σώσετε ή θα πάρετε το ADAM που κρύβουν μέσα τους; Τι είναι οι little sisters και το ADAM; Ένας τρόπος υπάρχει για να μάθετε…Would you kindly play Bioshock? 

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη Remastered έκδοση που κυκλοφόρησε το 2016 με αναβαθμισμένα γραφικά.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
4 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.