Civilization 6: Rise and Fall Review

Το Civilization 6 έφερε αρκετές αλλαγές όταν κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν, κυρίως με την εισαγωγή των Districts (ειδικές περιοχές-συνοικίες υπεύθυνες για την αναβάθμιση της πόλης που κατείχαν τα δικά τους tiles) αλλάζοντας τελείως τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες διαχειρίζονταν την τοποθεσία ενός νέου οικισμού. Επίσης, τα νέα στοιχεία όπως το Eureka και το Inspiration διαδραμάτιζαν μεγάλο ρόλο στη νίκη χωρίς την ολοκληρωτική εξόντωση των αντιπάλων. Το μεγάλο μειονέκτημα του Civ 6 ήταν η αλλοπρόσαλλη AI, η οποία κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών έκανε περίεργες και απρόσμενες κινήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα επίπεδα. Ακόμα θυμάμαι περιπτώσεις  που ενώ ήμουν καταδικασμένος σε ήττα, οι εχθρικές μονάδες αντί να με αποτελειώσουν, έκοβαν βόλτες γύρω από τις πόλεις μου.

Εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή του το Civilization 6: Rise and Fall, έχοντας ως πρωταρχικό του στόχο, τουλάχιστον στα χαρτιά, να εξαλείψει τις ελάχιστες αδυναμίες του κατά τα άλλα εξαιρετικού Civilization 6. Φυσικά ως expansion, φέρνει μια σειρά από νέους πολιτισμούς, ηγέτες, θαύματα, κτίρια, districts και μονάδες. Το Rise and Fall έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού με ένα βελτιωμένο σύστημα ενημερώσεων μέσα στο παιχνίδι, το οποίο περιλαμβάνει συμβουλές σε κλάδους όπως η επιστήμη, ο στρατός και η θρησκεία.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο προφανείς προσθήκες είναι οι «Εποχές» (Ages), οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις επιδόσεις του πολιτισμού σας σε μια περίοδο, όταν αυτές φτάνουν την κορυφή (Golden Age) ή όταν δεν τα πηγαίνετε και τόσο καλά (Dark Age). Εξού και το όνομα του expansion, Rise and Fall. Το πώς τα πάτε σε μία περίοδο επηρεάζει και το πόσα οφέλη θα έχετε στην επόμενη περίοδο. Οι Εποχές χωρίζονται μεταξύ τους ανάλογα τους βαθμούς που έχετε, με το παιχνίδι να σας δίνει τρεις διαφορετικές βαθμίδες στην αρχή κάθε νέας περιόδου. Αν το κατώτατο όριο για τη Golden Age είναι 30, τότε η Dark Age  μπορεί να είναι 0-15, και ανάμεσα τους είναι η Normal Age.

Οι πόντοι που απαιτούνται είναι διαφορετικοί για κάθε πολιτισμό και εξαρτώνται από τη θέση σας στο tech και το civics tree σε σχέση με την εποχή του παιχνιδιού, τα Historic Moments που έχετε επιτύχει και τα Dedications που έχετε επιλέξει. Τα Dedications είναι το επίκεντρο ενός πολιτισμού για την ανάπτυξη του, μαζί με τα Districts, τη θρησκεία, την ανακάλυψη νέων ηπείρων, ή ακόμα και την ολοκλήρωση μιας εμπορικής διαδρομής. Η αρχή κάθε νέας εποχής σας δίνει τέσσερα Dedication για να διαλέξετε. Εάν είστε στην Dark/ Normal/ Golden Age μπορείτε να διαλέξετε ένα αλλά εάν είστε στην Heroic Age – η μετάβαση από την Dark στην Golden Age – μπορείτε να επιλέξετε τρία.

Στο Civilization 6: Rise and Fall κερδίζετε πόντους κάθε φορά που εκπληρώνετε ένα Dedication ή ολοκληρώνετε την έρευνα μιας νέας τεχνολογίας πριν από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, πετυχαίνοντας μία ‘Historic Moment’ για τον πολιτισμό σας. Φυσικά, μπορείτε επίσης να κερδίσετε πόντους χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή στρατιωτική μέθοδο κατάκτησης και επέκτασης, αλλά είναι ευκολότερο να κερδίσετε πόντους με μη στρατιωτικές μεθόδους. Το παιχνίδι σας ωθεί στο να εστιάσετε στις βελτιώσεις της πόλης και να νικήσετε μέσα από την πρόοδο στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στη θρησκεία, αντί να φτιάχνετε μονάδες και να αναζητήσετε αφορμή για να πάτε σε πόλεμο.

Στη Χρυσή Εποχή, οι κάτοικοι του πολιτισμού σας μπαίνουν σε μια κατάσταση ευφορίας αλλά και αφοσίωσης σε εσάς. Λαμβάνετε επίσης ισχυρά μπόνους από τα  Dedications, αλλά οι πόντοι που απαιτούνται για την επόμενη Normal/ Golden Age αυξάνονται, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτύχετε μία Χρυσή Εποχή. Παρά το απαισιόδοξο του ονόματος, οι Dark Ages έχουν κάποια οφέλη, δίνοντάς σας πρόσβαση σε ειδικές κάρτες πολιτικής (αυτές που ορίζουν το είδος της κυβέρνησής σας) που προσφέρουν ορισμένες ευκαιρίες με κόστος, όπως η βελτίωση της εμπειρίας μέσα από τις μάχες αλλά με αύξηση της συντήρησης μιας μονάδας. Είναι επίσης πιο εύκολο να φτάσετε σε μια Χρυσή Εποχή όταν βρίσκεστε στη Σκοτεινή Εποχή. Αν το καταφέρετε αυτό, το παιχνίδι σας επιβραβεύει με την Ηρωική Εποχή.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, είναι πολύ πιο εύκολο να πέσετε στη Σκοτεινή Εποχή αν δεν μπορείτε να επεκτείνετε τον πολιτισμό σας. Ξεκινώντας π.χ από ένα μικροσκοπικό νησί, ουσιαστικά  παγιδεύεστε σε μια Σκοτεινή Εποχή, αφού οι Settlers σας δεν μπορούν να διασχίσουν τα νερά νωρίς και η έλλειψη γης σημαίνει ότι η μοναδική σας πόλη δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα. Εδώ θα έπρεπε το Rise and Fall να επιτρέπει εξαρχής στις μονάδες να μπορούν να διασχίσουν τα ύδατα γιατί δεν θα ξεκινάτε πάντα από το ιδανικότερο σημείο στο χάρτη.

Ακόμα και για τους παίκτες που προτιμούν ένα πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού, οι Εποχές είναι πολύ σημαντικές. Ο λόγος είναι πως το Rise and Fall έχει ένα νέο σύστημα όσον αφορά την ευτυχία μιας μεμονωμένης πόλης, το Loyalty. Το Loyalty λοιπόν εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι η πόλη στην πρωτεύουσα ή αν έχει κατακτηθεί και έχει έναν συντριπτικά ξένο πληθυσμό στο εσωτερικό της. Αυτό σημαίνει ότι οι πολυπληθείς αυτοκρατορίες, που ήταν χρήσιμες στο Civilization 6 για να έχετε μεγαλύτερη επίδραση στον χάρτη, τώρα αποτελούν ρίσκο.

Στο Civilization 6: Rise and Fall, η Αφοσίωση (Loyalty) της πόλης επηρεάζεται επίσης από τις γειτονικές πόλεις του εχθρού και από τη συνεχιζόμενη Σκοτεινή Εποχή. Καθώς η Αφοσίωση μειώνεται, η αποτελεσματικότητα μιας πόλης βαίνει μειούμενη επίσης. Και αν η Αφοσίωση οποιασδήποτε πόλης πέσει στο μηδέν, τότε δηλώνει την ανεξαρτησία της και γίνεται ελεύθερη πόλη, δημιουργώντας εξελιγμένες βαρβαρικές μονάδες για να προστατευθεί. Εάν ξεκινήσετε με έξι παίκτες σε ένα μικρό χάρτη, η Αφοσίωση δεν θα είναι καν στο επίκεντρο τις πρώτες ώρες. Μόνο όταν οι πολιτισμοί αρχίζουν να πλησιάζουν ο ένας στον άλλο, η νέα αυτή μεταβλητή θα αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι.

Αργότερα όμως, η Αφοσίωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πού θα επιλέξετε να εγκαταστήσετε ένα νέο οικισμό και πού να επιτεθείτε. Εάν πάλι ανοιχτείτε αρκετά θα έχετε πρόβλημα στο να κρατήσετε τον έλεγχο των νεόκτιστων ή νεοαποκτηθέντων οικισμών. Βέβαια το Civilization 6: Rise and Fall δίνει μία λύση για αυτό το πρόβλημα με τον Governor. Μπορείτε να ορίσετε επτά διαφορετικούς κυβερνήτες στο νέο expansion, όπου η κύριά τους χρησιμότητα είναι η αύξηση της Αφοσίωσης. Έχουν επίσης το δικό σύστημα εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ικανοτήτων όπως ταχύτερη απόκτηση γης, καλύτερη είσπραξη φόρων και αμυντική βελτίωση της πόλης. Τα οφέλη ισχύουν μόνο για την καθορισμένη πόλη, οπότε θέλει λίγη προσοχή για το πού θα εγκατασταθούν οι κυβερνήτες.

Για όσους θέλουν να κερδίσουν μία πόλη μέσω της Αφοσίωσης, οι κατάσκοποι είναι χρήσιμοι στην αποσταθεροποίηση μιας εχθρικής πόλης. Μπορούν να απομυζήσουν μια πόλη αφαιρώντας χρήματα ή προηγμένη τεχνολογία ενώ επίσης μπορούν να ανατρέψουν τον τοπικό Κυβερνήτη για έναν ορισμένο αριθμό turns, ώστε να σπρώξετε την πόλη στα όριά της από την άποψη της Αφοσίωσης και να την καταστήσετε εν τέλει ελεύθερη. Έπειτα μπορείτε να την αφομοιώσετε στην αυτοκρατορία σας, δείχνοντας τι μπορεί να της προσφέρει ο πολιτισμός σας ή να την καταλάβετε στρατιωτικά. Δεδομένου ότι οι ελεύθερες πόλεις δεν ανήκουν σε μια αυτοκρατορία, δεν υπάρχουν κυρώσεις για την κατάκτηση τους.

Στο Civilization 6: Rise and Fall  ο παίκτης μπορεί να προβεί σε ειρηνική επέκταση της αυτοκρατορίας του μέσα από συγκεκριμένες Συμμαχίες. Εάν τα πάτε καλά με έναν άλλο πολιτισμό, μπορείτε πλέον να επιλέξετε μέσα από πέντε διαφορετικούς τύπους Συμμαχιών: Έρευνα, Στρατιωτική, Οικονομική, Πολιτιστική και Θρησκευτική. Για να ξεκλειδώσετε περισσότερα μπόνους, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε εμπορικές διαδρομές με το συγκεκριμένο πολιτισμό και εάν η συμμαχία ανανεωθεί επιτυχώς με την πάροδο του χρόνου, θα ξεκλειδώσετε ακόμα μεγαλύτερα μπόνους. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο έναν τύπο Συμμαχίας κάθε φορά, μετατρέποντας τον σε στρατηγική επιλογή καθώς θα πρέπει να αποφασίσετε ποιος πολιτισμός είναι ιδανικός για επιστημονική έρευνα, με ποιον μπορείτε να πάτε μαζί σε πόλεμο εναντίον κάποιου τρίτου ή με ποιον θα έχετε οικονομικά οφέλη.

Το Rise and Fall φέρνει επίσης κάποιες βελτιώσεις της AI, με την μεγαλύτερη να αφορά τις χαζές στρατιωτικές απειλές ή τους αψυχολόγητους ελιγμούς όπως έκαναν στο Civ 6. Καθ’ όλη τη διάρκειά της ενασχόλησής μου με το expansion, οι αντίπαλοι επικεντρώνονταν κυρίως στη δική τους ανάπτυξη, με κάποια διαλείμματα βομβαρδισμών εκατέρωθεν. Για περισσότερα από 300 turns, η νέα βασίλισσα της Ολλανδίας Wilhelmina μας εξέφραζε συνεχώς την ενόχλησή της λέγοντας ότι ήταν δυσαρεστημένη με το είδος διακυβέρνησής μας (ολιγαρχία, φασισμό, κομμουνισμό κλπ) αλλά χωρίς να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ένα νέο χαρακτηριστικό, το Emergency, ενεργοποιείται κάθε φορά που ένας παίκτης είναι υπερβολικά ισχυρός σε σύγκριση με τους υπόλοιπους σε κάποιον τομέα. Τότε το παιχνίδι προσφέρει στους αντίπαλους πολιτισμούς την ευκαιρία να συνεννοηθούν για να μην αφήσουν τον πρωτοπόρο να ξεφύγει περισσότερο, προσφέροντας μπόνους σε όποιον ανέβει στην κορυφή. Έχει σκοπό να εξισορροπήσει το παιχνίδι και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του παίκτη κυρίως προς τα μέσα και μετά του σεναρίου. Αλλά αργά η γρήγορα είτε δείτε ότι κάποιος πολιτισμός ξεφεύγει είτε όχι, θα μιλήσουν τα όπλα γιατί η πολλή ειρήνη θα σας κάνει να βαρεθείτε.

Κλείνοντας, το Rise and Fall συνεχίζει την προσπάθεια του Civilization 6 στην αποδόμηση της πολύπλοκης δομής του, καθιστώντας το πιο απλό και πιο προσιτό για ένα ευρύτερο κοινό. Υπάρχουν βεβαίως αρκετές μεταβλητές που πρέπει να παρακολουθείτε αφού μιλάμε για ένα παιχνίδι Civilization. Η εισαγωγή των Εποχών χρησιμεύει στο να είναι το παιχνίδι πιο διαχειρίσιμο, δίνοντάς σας περισσότερους βραχυπρόθεσμους στόχους να εστιάσετε ώστε μην σας καταβάλει η μεγάλη διάρκεια των turn-based 4X παιχνιδιών.

Summary
Το Rise and Fall είναι μια πολύ καλή προσθήκη στο Civilization 6, εισάγοντας νέα χαρακτηριστικά και στρατηγικές επιλογές
Good
  • Η προσθήκη των Εποχών και της Αφοσίωσης
  • Οι κυβερνήτες προσθέτουν νέες τακτικές επιλογές
  • Νέοι πολιτισμοί
  • Αυξημένη διπλωματία μεταξύ των πολιτισμών
Bad
  • Μπορεί να παγιδευτείτε στην Dark Age
  • Η ΑΙ εξακολουθεί να έχει θεματάκια
8.3
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
Γραφικα-Ηχος - 8.1
Gameplay - 9
Σεναριο - 8
Αντοχη - 8
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
2 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.