Far Cry 5 Review

Αν και η Ubisoft είδε κάποια επιτυχία στα πρώτα δύο πρώτα Far Cry, το Far Cry 3 ήταν αυτό που ουσιαστικά απογείωσε όλη τη σειρά. Το τρίτο μέρος της σειράς πρόσφερε ένα δυνατό open-world παιχνίδι το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε ένα σωρό βραβεία εκείνη τη χρονιά, οδηγώντας τη Ubisoft να συνεχίσει τη σειρά Far Cry με νέες προσθήκες, πατώντας πάνω στην επιτυχία του και κρατώντας όσο το δυνατόν την ίδια φιλοσοφία. Όλα τα παιχνίδια της σειράς κέρδισαν καλές κριτικές σε γενικές γραμμές εκτός από το τρίτο το οποίο έκανε τη διαφορά. Κανένα όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια αίσθηση όπως το Assassin’s Creed 2 ή το Origins.  Μέχρι τώρα…

Μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό, το Far Cry 5 φαίνεται ότι έχει παρεκκλίνει λίγο από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Για παράδειγμα οι παίκτες πλέον δεν χρειάζεται να κυνηγάνε ζώα για να  αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους αφού σχεδόν όλες οι αναβαθμίσεις μπορούν να αγοραστούν. Τα ζώα μπορείτε φυσικά να τα κυνηγήσετε χωρίς να χρειάζεται να βλέπετε κάθε φορά το ίδιο animation όταν τα έχετε σκοτώσει, ενώ το δέρμα τους μπορείτε να το πουλήσετε στα διάφορα καταστήματα που βρίσκετε αντί να το  χρησιμοποιήσετε για κάποια αναβάθμιση. Επίσης δεν χρειάζεται πλέον οι παίκτες να σκαρφαλώνουν σε πύργους για να ξεκλειδώσουν τμήματα του χάρτη, καθώς ο χάρτης πλέον ανοίγει όσο οι παίκτες εξερευνούν τον κόσμο, βρίσκουν νέες περιοχές και συναντούν νέους χαρακτήρες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Far Cry να προχωράει πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και αυτό είναι σαφώς κάτι το θετικό. Αυτός ο γρήγορος τρόπος μεταφοράς από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς κάποιους αυθαίρετους περιορισμούς, επιτρέπει στους παίκτες να μεταφέρονται από τη μία αποστολή στην άλλη χωρίς να χρειάζεται να περπατάνε χιλιόμετρα μέσα από τα δάση όπως ήταν απαραίτητο σε κάποια από τα προηγούμενα παιχνίδια. Στο Far Cry 5, οι παίκτες σχεδόν πάντα βρίσκονται στο κέντρο της δράσης ή προχωράνε μέσα στο story του παιχνιδιού χωρίς να περιφέρονται άσκοπα από τη μία περιοχή στην άλλη.

Αν και η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο τέλεια.  Οι παίκτες πρέπει να κερδίσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ‘resistance points’ για να  ξεκλειδώσουν την τελευταία αποστολή σε κάθε τμήμα του χάρτη, κάτι που σημαίνει πως θα κληθούν να  επαναλάβουν τις ίδιες αποστολές, όπως να  διασώσουν ομήρους ή να ανατινάξουν κάποια Silos (Cult Properties). Ενώ ορισμένες από τις δευτερεύουσες αποστολές έχουν κάποια ουσία και σημασία  κάποιες άλλες απαιτούν από τους παίκτες να κάνουν τα ίδια βαρετά πράγματα όπως να ανατινάξουν οχήματα ή να ολοκληρώσουν κάποια quests.

Αυτή η επανάληψη εμφανίζεται κάποιες φορές και στο κεντρικό story του παιχνιδιού.  Υπάρχουν αρκετές αποστολές όπου ζητάνε από τους παίκτες να κλέψουν ένα φορτηγό από έναν άλλον χαρακτήρα και ύστερα να του το επιστρέψουν, να απελευθερώσουν κάποια φυλάκια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι παίκτες θα πιαστούν αιχμάλωτοι από τα διάφορα κακοποιά στοιχεία που κυκλοφορούν στο Far Cry 5. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην είναι αρνητικό αλλά συμβαίνει τόσες πολλές φορές που στο τέλος καταντάει κωμικό, αφού διακόπτει συνεχώς τον παίκτη στη μέση μιας αποστολής. Τα διάφορα checkpoints βελτιώνουν κάπως την κατάσταση αλλά και πάλι επιδρά αρνητικά στο momentum του παιχνιδιού.

Παρόλα αυτά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού ο ρυθμός είναι αρκετά γρήγορος, κάνοντας το ένα από τα πιο διασκεδαστικά open-world παιχνίδια. Οι αποστολές μπορεί κάποιες φορές να επαναλαμβάνονται ή να φαίνονται παρόμοιες μεταξύ τους, οι χαρακτήρες όμως από την άλλη αντιδρούν και αλληλεπιδρούν σαν να είναι κανονικοί άνθρωποι. Γενικά οι χαρακτήρες που ζουν στη Hope County της Μοντάνα είναι αρκετά καλογραμμένοι, σε σημείο που θα σας κάνει να ασχοληθείτε με λιγότερο σημαντικές αποστολές μόνο και μόνο για να δείτε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πολίτες της Hope County αφού μπορείτε να στρατολογήσετε τόσο τους κατοίκους όσο και…ζώα ώστε να σας βοηθήσουν στις  αποστολές σας. Το Guns for Hire δίνει μία co-op εμπειρία με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρεται για αυτούς που δεν έχουν κάποιον online παίκτη για να τους βοηθήσει στις αποστολές. Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και έξυπνη, τις περισσότερες φορές, και οι χαρακτήρες είναι ικανοί να κάνουν αρκετά πράγματα όπως το να διεισδύσουν αθόρυβα σε ένα εχθρικό περιβάλλον ή να οδηγήσουν τον παίκτη από ένα σημείο του χάρτη σε ένα άλλο.

Φυσικά υπάρχουν και οι αστείες στιγμές αλλά η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί σχεδόν σαν ένας αληθινός co-op χαρακτήρας όπου τις περισσότερες φορές θα σας βοηθήσει και θα σας ξελασπώσει  από δύσκολες καταστάσεις. Πέρα από το να τους χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν στις αποστολές σας, καλό θα είναι να περάσετε και λίγο χρόνο με αυτούς τους χαρακτήρες, να μάθετε την ιστορία τους, να τους ακούσετε και να δείτε πώς εξελίσσονται στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το Far Cry 5 έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και αυτό δεν φαίνεται μόνο στους συμμάχους αλλά και στους αντιπάλους που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ενώ στα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς ο παίκτης είχε να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστή, στο Far Cry 5 θα αντιμετωπίσετε τουλάχιστον τέσσερις, όλοι επιπέδου Vaas και Pagan Min. Εκτός του σεσημασμένου Joseph Seed θα έρθετε αντιμέτωποι και  με τα αδέρφια του Jacob, John, και Faith. Όλοι έχουν κάποια ιστορία που τους κάνει απειλητικούς, προκαλώντας δέος στους υπόλοιπους συμπολίτες τους, αλλά όχι όμως και σε εσάς.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Far Cry 5 είναι πως ο  πρωταγωνιστής του είναι ένας σιωπηλός χαρακτήρας, κάτι που βοηθάει τους άλλους χαρακτήρες να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα μερικές φορές το παιχνίδι να σου δίνει την αίσθηση πως είναι μία συλλογή από σύντομες ιστορίες των κατοίκων της Hope County. Δεν είναι μία απλή ιστορία εκδίκησης ή επιβίωσης του κεντρικού χαρακτήρα. Επίσης το καλό είναι πως μπορούμε να επιλέξουμε εμείς το πώς θα είναι ο ήρωάς μας εμφανισιακά και πώς θα συμπεριφέρεται οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και ιδιαίτερα για την προσωπικότητά του όσο εξελίσσεται το παιχνίδι.

Εκτός του να δημιουργήσουμε το δικό μας χαρακτήρα,  το Far Cry 5 δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργήσουν τις δικές τους πίστες  χάρη στο Arcade mode το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα level editor. Επιπροσθέτως, οι παίκτες μπορούν να προσκαλέσουν κάποιον ώστε να τεστάρει τις πίστες που έφτιαξε. Με αυτό τον τρόπο το Far Cry 5 ενισχύει κατά πολύ την αντοχή του, μιας και αρκετοί θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και την φαντασία τους ώστε να δημιουργήσουν κάτι το εντυπωσιακό που θα ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το Far Cry 5, οι λάτρεις των open-world παιχνιδιών δεν θα απογοητευτούν καθώς προσφέρει ένα σωρό δραστηριότητες ώστε να κρατάει σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον των παικτών. Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος ενώ υπάρχουν αρκετά πράγματα να δείτε και να κάνετε στην Hope County, οπότε σε καμία των περιπτώσεων δεν θα βαρεθείτε.

Παρεπιπτόντως η τοποθεσία όπου εξελίσσεται το παιχνίδι έχει αποδοθεί εξαιρετικά και μας προκαλεί να την εξερευνήσουμε, ιδιαίτερα για εμάς που δεν ζούμε στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Επίσης ίσως κάποιοι ενοχληθούν από το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι λίγο αυστηρό απέναντι στους δεξιούς-πατριώτες ενώ μπορεί να κακοφανεί και σε αυτούς που είναι ευαίσθητοι σε θέματα θρησκείας αν και μπορούμε να  πούμε πως το Far Cry 5 σατιρίζει τους οπαδούς και των δύο πλευρών από πολιτικής σκοπιάς.

Κλείνοντας, με δυο λέξεις το Far Cry 5 εστιάζει κυρίως στους χαρακτήρες και στην ιστορία ενώ παράλληλα προσφέρεται για εξερεύνηση χάρη στο  μαγευτικό περιβάλλον της ορεινής Μοντάνα ενώ από την αρχή μέχρι το τέλος καταφέρνει να κρατήσει στο 100% το ενδιαφέρον του παίκτη. Είναι ένα από τα καλύτερα open-world παιχνίδια που έχουμε δει μέχρι τώρα και ενώ δεν  μπορούμε να πούμε ότι φέρνει την επανάσταση στο είδος, παρόλα αυτά είναι το καλύτερο Far Cry παιχνίδι μετά το Far Cry 3.

 

Summary
Ένα διασκεδαστικό open-world παιχνίδι που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Good
  • Δυναμικό open-world περιβάλλον
  • Το Guns for Hire
  • Οι χαρακτήρες έχουν ενδιαφέρον
  • Arcade mode
  • Εξαιρετική απεικόνιση των τοπίων
Bad
  • Κάποιες αποστολές είναι αγγαρεία
  • Δεν προσφέρει κάτι καινούργιο στο είδος
8.7
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
Γραφικα-Ηχος - 9.1
Χειρισμος - 9
Σεναριο - 8
Αντοχη - 8.5
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
2 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.