Οι καλύτεροι gaming επεξεργαστές από 100 έως 300€

Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά σίγουροι για να επιλέξετε το σωστό gaming επεξεργαστή μόνοι σας, έχουμε συντάξει μια απλή λίστα με τις καλύτερες CPU, από την πιο φτηνή έως την πιο ακριβή κατηγορία. Αυτή η λίστα είναι για gamers που θέλουν να πάρουν το μέγιστο από τον επεξεργαστή τους με τα χρήματα που θα διαθέσουν, έτσι αν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, οι επεξεργαστές σε αυτήν τη λίστα μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για εσάς. Τα κριτήρια για την επιλογή των επεξεργαστών βασίστηκαν στο λόγο τιμής/απόδοσης. Βέβαια οι τιμές αλλάζουν όπως φυσικά και η διαθεσιμότητα οπότε οι τιμές των επεξεργαστών που παραθέτουμε είναι οι τρέχουσες.

 

€300+ Best Pick

Οι κορυφαίοι επεξεργαστές desktop υπολογιστών είναι φυσιολογικό να έχουν τις υψηλότερες τιμές της αγοράς αλλά ως γνωστόν ένας άγραφος νόμος που ισχύει στις περισσότερες των αγορών λέει πως ό,τι δίνεις παίρνεις, και αυτό ισχύει και στην περίπτωση όσων θέλουν να αγοράσουν επεξεργαστές που ως σκοπό έχουν το gaming και μόνον αυτό. Όσοι λοιπόν αναζητούν την καλύτερη απόδοση για να ωθήσουν τις high-end κάρτες γραφικών τους στα άκρα ας ρίξουν μια ματιά στα μοντέλα που τους προτείνουμε. Τόσο η Intel όσο και η AMD προσφέρουν μοντέλα επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών που ξεπερνούν τους 16 πυρήνες, αλλά αυτοί οι premium επεξεργαστές συχνά δεν παρέχουν την ίδια απόδοση στα παιχνίδια με τα mainstream και πιο οικονομικά μοντέλα. Εάν χειρίζεστε τον υπολογιστή για άλλους τύπους εφαρμογών, όπως rendering ή προγραμματισμό αυτοί οι επεξεργαστές ίσως σας κάνουν, αλλά για αυστηρά gaming χρήση οι mainstream επεξεργαστές της αγοράς προσφέρουν την καλύτερη απόδοση.

Για τους περισσότερους high-end gamers, τα μοντέλα της σειράς Intel Core i7 και Ryzen 7 της AMD προσφέρουν τις καλύτερες επιδόσεις. Τα Coffee Lake και Kaby Lake μοντέλα της Intel προσφέρουν την καλύτερη gaming απόδοση αλλά η σειρά Ryzen 7 της AMD έρχεται με περισσότερους πυρήνες, οι οποίοι μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι εάν έχετε πιο απαιτητικές ανάγκες, όπως streaming ή multi-tasking.

Intel Core i7-8700K (363€)

Η Intel αναβάθμισε τον Core i7-8700K με δύο πρόσθετους πυρήνες, προσφέροντας έναν επεξεργαστή με συνολικά έξι πυρήνες και 12-threads στη συχνότητα των 3.7 GHz. Το σχετικά χαμηλό base clock η Intel το αντισταθμίζει με ένα Turbo Boost στα 4,7 GHz σε έναν πυρήνα, με τους υπόλοιπους ενεργούς πυρήνες να προσφέρουν συμπληρωματικά όπου χρειάζεται, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στην ισχύ και τη θερμότητα.

Θα χρειαστεί να αγοράσετε μητρική κάρτα με chipset Z370 ενώ όπως συμβαίνει με όλους τους επεξεργαστές της σειράς «K», είναι απαραίτητη η προμήθεια και ενός aftermaktet cooler. Η Intel διατήρησε επίσης την ίδια βασική GPU, αλλά αυτή η κατηγορία επεξεργαστών απαιτεί σίγουρα μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών για να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες.

Ο Core i7-8700K κοστίζει 60€ παραπάνω από τον προηγούμενης γενιάς 7700Κ αλλά έρχεται με συν δύο πυρήνες που πιστεύουμε πως είναι χαμηλό το τίμημα σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Εναλλακτική αγορά ο AMD Ryzen 1800X με κόστος τα 336€.

200-300€ Best Pick

Οι mid-range επεξεργαστές συνήθως κυμαίνονται από 200 έως 300€ και προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις για την πλειοψηφία των gamer. Ξεπερνώντας το όριο των 300€, οι επεξεργαστές που θα βρούμε εκεί προσφέρουν μια αύξηση στην γενικότερη απόδοση της τάξης του 10% η οποία δεν είναι αρκετή για να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.

Οι επεξεργαστές Ryzen της AMD έδωσαν νέο ενδιαφέρον στην κατηγορία και συχνά τους βρίσκουμε με μειωμένη τιμή σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της Intel . Για τους επίδοξους overclockers, οι επεξεργαστές της AMD προσφέρουν ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές (multipliers) που μπορούν να ‘πειράξουν’ ακόμα και σε οικονομικές μητρικές κάρτες ενώ από τη μεριά της Intel, ορισμένα μοντέλα έχουν κλειδωμένους και κάποια άλλα ξεκλείδωτους επεξεργαστές. Εάν τελικά στραφείτε προς την Intel, για το overclocking θα χρειαστείτε μητρική κάρτα σειράς «Z» και έναν πιο ακριβό επεξεργαστή σειράς «K».

Intel Core i5-8400 (191€)

O επεξεργαστής Core i5-8400 έκανε αίσθηση στη μεσαία κατηγορία με τους έξι πυρήνες του, προσφέροντας κορυφαία απόδοση στα benchmarks παιχνιδιών ενώ παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις και σε ‘βαρύτερες’ εφαρμογές. Τα πιο ακριβά μοντέλα φυσικά και θα προσφέρουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις και στις δύο αυτές κατηγορίες αλλά ο Core i5-8400 κερδίζει άνετα το τίτλο του value for money επεξεργαστή.

Με έξι φυσικούς πυρήνες, δύο περισσότερους από την προηγούμενη γενιά, χωρίς Hyper-Threading και χρονισμένος στα 2,8 GHz με Turbo boost στα 4,0 GHz σε έναν πυρήνα, θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό gamer.

Προς το παρόν οι μητρικές κάρτες που δέχονται τον i5-8400 είναι με το chipset  Z370 με socket LGA1151 ενώ αργότερα θα εμφανιστούν και οι μητρικές της σειράς «B» και «H» με τον επεξεργαστή να διαθέτει και σύστημα ψύξης. Εναλλακτικές προτάσεις στην ίδια κατηγορία είναι ο AMD Ryzen 5 1600X (203€), ο Intel Core i5-8600K (256€) και ο AMD Ryzen 7 1700 (273€).

100-200€ Best Pick

Ακόμα και οι επεξεργαστές με κόστος κάτω των 200€ είναι πλέον αρκετά αποδοτικοί, ιδιαίτερα χάρη στους άφθονους αριθμούς πυρήνων, τα συστήματα ψύξης και τους ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές που μπορείτε να βρείτε στη σειρά της AMD. Από την άλλη οι επεξεργαστές της Intel προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις στα ίδια GHz σε σχέση με αυτούς της AMD και οι κλειδωμένοι πολλαπλασιαστές σε αυτήν την κλίμακα τιμών τους καθιστούν κατάλληλους για τις πιο οικονομικές μητρικές κάρτες της σειράς «B» και «H».

AMD Ryzen 5 1400 (146€)

Με τέσσερις φυσικούς πυρήνες και 8 threads, χρονισμένος στα 3,2 GHz και boost στα 3,4 GHz παρέχει σταθερές επιδόσεις κυρίως στους νέους τίτλους παιχνιδιών, υστερεί όμως σημαντικά στο Turbo boost σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της Intel. Έρχεται με 8MB cache και TDP στα 65W ενώ υποστηρίζεται από μητρικές κάρτες AM4 χαμηλού κόστους. Συνδυάζοντας τον Ryzen 5 1400 λοιπόν με chipset B350 ρίχνει σημαντικά το συνολικό ποσό κατασκευής ενός gaming PC ενώ σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της Intel προσφέρει και η δυνατότητα overclocking. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των Intel Core i3-8100 (από 108€), AMD Ryzen 5 1600 (από 174€) και Intel Core i3-8350K (από 170€)

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.