Η ακτινοβολία των κινητών δεν βλάπτει τους ανθρώπους σύμφωνα με νέα έρευνα

Από τότε που μπήκε το κινητό για τα καλά στη ζωή μας και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, υπάρχει η ανησυχία για το κατά πόσο είναι επιβλαβής ή όχι η συνεχής χρήση του, μιας και το τοποθετούμε πολύ κοντά στον εγκέφαλό μας.

Είναι γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία. Αλλά η ακτινοβολία της ραδιοσυχνότητάς τους είναι πολύ χαμηλότερη από την ιονίζουσα ακτινοβολία που θα λάβουμε από μια ακτινογραφία. Η ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA που ίσως οδηγήσει σε καρκίνο αλλά η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από ένα κινητό τηλέφωνο δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την έρευνα.

Μία από τις μελέτες αναφέρει ότι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων εμφάνισαν όγκους γύρω από την καρδιά τους. Από την άλλη, οι θηλυκοί αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία δεν παρουσίασαν προφανή προβλήματα υγείας ούτε επίσης τα θηλυκά και τα αρσενικά  ποντίκια. Καμία από τις μελέτες δεν κατέδειξε σαφείς ενδείξεις ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί όγκους στον εγκέφαλο, αν και οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν.

Η μελέτη στους αρουραίους χρησιμοποίησε συχνότητες 2G και 3G και όχι τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται σε πιο προηγμένα δίκτυα 4G ή 5G. Οι ερευνητές εξέθεσαν ολόκληρο το σώμα των τρωκτικών στις ακτινοβολίες για περισσότερο από εννέα ώρες την ημέρα, για διάστημα έως και δύο ετών (ένας αρουραίος 2 ετών είναι σχεδόν ισοδύναμος με ένα 70χρονο άτομο). «Αυτά τα επίπεδα έκθεσης ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι θα βιώσουν ποτέ οι άνθρωποι», σημειώνει ο ερευνητής John Bucher, «γι’ αυτόν το λόγο, τα αποτελέσματα αυτών των ευρημάτων δε θα πρέπει να θεωρούνται ίδια με τη χρήση κινητού τηλεφώνου». Ακόμη και με αυτά τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα έκθεσης όμως, οι συνδέσεις με εμφάνιση καρκίνου εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον αμφιλεγόμενες ή διφορούμενες καθώς οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου έζησαν περισσότερο από εκείνους που δεν ήταν εκτεθειμένοι.

 

πηγή

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.