Η Intel αυξάνει τη χωρητικότητα των SSD και μειώνει το κόστος τους χάρη στην QLC NAND τεχνολογία

Οι SSD δίσκοι πρόκειται να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και ταυτόχρονα να μειώσουν την τιμή τους. Η Intel και η Micron ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την κυκλοφορία του πρώτου Quad-Level Cell NAND chip, το οποίο θα αυξήσει κατά ένα τρίτο την διαθέσιμη χωρητικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη τεχνολογία (TLC).

Η τεχνολογία QLC αποθηκεύει τέσσερα bits ανά cell στη μνήμη NAND, γεγονός που αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με το σημερινό TLC NAND (Triple-Level Cell) ενώ παρέχει 33% υψηλότερη πυκνότητα σε σύγκριση με την TLC των 3bits / cell.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι χρήστες ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, με τους κατασκευαστές SSD δίσκων να προσθέτουν επιπλέον layers για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Γεγονός είναι πάντως πως η χωρητικότητα των SSD αυξάνεται σταδιακά. Οι πρώτοι SSD χρησιμοποιούσαν Single-Level Cell όπου αποθηκεύονταν ένα bit ανά cell. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το Multi-Level Cell με δύο bits ανά cell και αργότερα η Triple-Level Cell τεχνολογία όπου αποθηκεύονταν τρία bits ανά cell. Με την τεχνολογία QLC, η Intel και η Micron πήγαν στο επόμενο βήμα.

Εκτός της τεχνολογία QLC, τα στελέχη της Intel και της Micron ανακοίνωσαν επίσης την μνήμη 3D NAND τρίτης γενιάς που θα προσφέρει αύξηση κατά 50% στα layers.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμή αν και αναμένουμε η συγκεκριμένη τεχνολογία να αλλάξει δραματικά το κόστος των SSDs προς τα κάτω, μιας και η προηγούμενηTLC NAND τεχνολογία στόχευε στην οικονομική κατηγορία.

Η Micron ανακοίνωσε ήδη τον πρώτο SSD που βασίζεται στην τεχνολογία QLC και έχει ως στόχο τα data centers. Πιο συγκεκριμένα, ο Micron 5210 ION μεγέθους 2.5 ιντσών με SATA interface θα κυκλοφορήσει σε χωρητικότητες από 1.92TB έως 7.68TB.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.