Η ιστορία των υπολογιστών στο πρώτο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής είναι μουσείο το οποίο διαχειρίζεται μια ομάδα νέων ανθρώπων με όραμα, πίστη στους στόχους της και με την πεποίθηση πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι ελεύθερη σε όλο το κοινωνικό σύνολο.Εμπνευστής και ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής είναι ο Γεώργιος Τσεκούρας.

Η πληροφορική και η τεχνολογία των υπολογιστών έχουν εδραιωθεί στην καθημερινή ζωή και βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε της έκφανση. Υπολογιστικά συστήματα μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε είδους συσκευές, από τις πιο εξειδικευμένες όπως σε ένα ιατρικό μηχάνημα έως και τον αυτόματο πωλητή καφέ. Η ραγδαία διάδοση των υπολογιστών οδήγησε και οδηγεί τους κατασκευαστές της πληροφορικής να εξελίσσουν συνεχώς τα προϊόντα τους και να παρουσιάζουν πολύ συχνά νέες συσκευές.

Το γεγονός αυτό θέτει πολύ γρήγορα τις συσκευές στο περιθώριο και επιτρέπει να θεωρούνται μουσειακό είδος αντικείμενα που παροπλίζονται πολύ γρήγορα εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα συγκέντρωσης σε ένα χώρο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας στο οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και την εξέλιξη τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής (ΕΛ.Μ.Π.) αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που επιχειρεί να συγκεντρώσει τη γνώση για την εξέλιξη στον χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι και σήμερα σε έναν ενιαίο χώρο, με τη μορφή Μουσείου.

Πρόκειται για έναν μην κερδοσκοπικό οργανισμό που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, από δημόσιους και μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από πολλούς άλλους φορείς. Η λειτουργία του ΕΛ.Μ.Π. στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδίους πόρους.

Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου στην Λ. Κηφισού 58, στο Αιγάλεω και δέχεται μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Στο χώρο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της πληροφορικής μέσα από έναν μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων εταιρειών που έχουν εκλείψει – ή και συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως Sinclair, Commodore, Amstrad , Texas Instruments, Wang, Olivetti PC, Zenith, Casio, Compaq, Toshiba, Sharp, Apple, καθώς και λογισμικό και υλικό γι’ αυτά, και παλαιές εκδόσεις του ειδικού περιοδικού τύπου.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.