Ηλεκτρονικό χάπι: Η νέα…φορετή τεχνολογία

Στην εξέλιξη των υπολογιστών, από τον επιτραπέζιο υπολογιστή μέχρι τα smartphones και τα smartwatches, φαινόταν απλά θέμα χρόνου έως ότου αρχίσουμε να…καταπίνουμε την τεχνολογία. Η συγκεκριμένη καινοτομία έρχεται από τις Η.Π.Α και αφορά έναν αισθητήρα ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στα χάπια και έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθάει τους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί τους. O αισθητήρας δεν τροφοδοτείται από μια μπαταρία αλλά από το έντερο του ασθενούς κατά την κατάποση, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε πριν από δύο αιώνες.

«Έχουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι πυριτίου, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα στη μία πλευρά του εν λόγω κυκλώματος και από την άλλη πλευρά ένα πολύ λεπτό φιλμ μαγνησίου», αναφέρει ο ιδρυτής της Proteus Digital Health, Δρ. George Savage. «Όταν ο ασθενής το καταπιεί, αυτά τα δύο ανόμοια μεταλλεύματα βρέχονται και δημιουργούν μια μπαταρία.» Από εκεί και ύστερα, ο αισθητήρας-χάπι ξεκινάει τη λειτουργία του, στέλνοντας ένα σήμα σε μια συσκευή που φοριέται στο σώμα, η οποία με τη σειρά της στέλνει τα δεδομένα μέσω Bluetooth σε ένα τηλέφωνο ή tablet και μέσω αυτών στο γιατρό.

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται αρκετά απλή αλλά η εταιρεία συγκέντρωσε περισσότερα από 350 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έλαβε περισσότερα από $400 εκατομμύρια χρηματοδότησης από τα μεγαλύτερα ονόματα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Ποιο είναι το πιο κοινό πράγμα που κάποιος που είναι άρρωστος πρόκειται να κάνει κάθε μέρα; Να καταπιεί τα φάρμακά του», λέει ο CEO της Proteus, Andrew Thompson. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν το κάνει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το ήμισυ του συνόλου των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν λαμβάνει τα φάρμακά του όπως προβλέπεται. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να προσθέσει μέχρι και 10 τοις εκατό περισσότερο χρόνο νοσηλείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι που κοστίζει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από 100 έως 300 δις. δολάρια.

«Αν δώσουμε στους ανθρώπους, για παράδειγμα, πέντε φάρμακα για να τα πάρουν σε μια ημέρα και τους πούμε το ένα είναι για το πρωί, το άλλο για την ώρα του γεύματος, το άλλο για το βράδυ, σίγουρα θα μπερδευτούν«, δήλωσε ο Thompson. «Έτσι, αυτό που φέρνουμε εμείς είναι η αρχή μιας λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία πρόκειται να σας βοηθήσει να πάρετε τα φάρμακά σας σωστά

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.