Τι είναι το Internet of Things (IoT)

Το Internet of Things (Διαδίκτυο πραγμάτων ελληνιστί) είναι ένα περιβάλλον στο οποίο αντικείμενα, ζώα και άνθρωποι έχουν από ένα συγκεκριμένο ID για να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω ενός δικτύου χωρίς να χρειάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων ή μεταξύ του ανθρώπου και του υπολογιστή. To IoT εξελίχθηκε μέσα από την ένωση της ασύρματης τεχνολογίας, των μικρο-ηλεκτρομηχανικών συστημάτων και του Internet. Μια άλλη ονομασία που μπορεί να αποδοθεί είναι το Internet of Everything.

Ένα πράγμα, στο IoT, μπορεί να είναι ένα εμφύτευμα για την παρακολούθηση της καρδιάς, μια φάρμα ζώων με κάθε ζώο να φέρει και ένα biochip αναμεταδότη, ένα αμάξι με αισθητήρες που να προειδοποιούν για την χαμηλή πίεση των ελαστικών ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και μπορεί να πάρει μία διεύθυνση Ip με την ικανότητα επίσης  να μεταφέρει δεδομένα μέσω ενός δικτύου. Προς το παρόν, το IoT περιορίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των μηχανών στην κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων και στην ενέργεια. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται με την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους αναφέρονται και ως έξυπνα (QR code, smartphone, smart meter, smart grid sensor).

Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του IoT είναι το πρωτόκολλο ΙPv6 χάρη στο οποίο αυξήθηκε η διάθεση IP διευθύνσεων. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτό σημαίνει ότι αναλογούν 4.8×1028 διευθύνσεις σε καθέναν από τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σήμερα στη γη.  Λόγω λοιπόν της ποσότητας των διαθέσιμων διευθύνσεων, οι άνθρωποι εύκολα μπορούν να συνδέσουν ένα πράγμα με μία IP. Φυσικά, με τον αυξημένο αριθμό έξυπνων κόμβων όπου μηχανές θα αλληλεπιδρούν χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου, θέτονται ζητήματα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, της αυτονομίας όπως και το ποιος θα έχει τον έλεγχο των δεδομένων των έξυπνων κόμβων.

Ο Kevin Ashton, συνιδρυτής του Auto-ID Center στο MIT ήταν ο πρώτος που ανέφερε τον όρο Internet of Things σε μία παρουσίασή του το 1999. Ο ίδιος λοιπόν αναφέρει:

»Οι σημερινοί υπολογιστές -επομένως και το Internet- βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ανθρώπινη παρουσία για πληροφορίες. Περίπου τα 50 petabytes (1,024 terabytes) δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο Internet δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που πληκτρολογούσαν, πατούσαν το κουμπί της εγγραφής, τραβούσαν μια ψηφιακή φωτογραφία ή σκάναραν ένα barcode.

To πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένο χρόνο, περιορισμένη ακρίβεια και προσοχή με αποτέλεσμα να μην είναι καλοί στο να καταγράφουν τα δεδομένα των πραγμάτων στον πραγματικό κόσμο. Εάν είχαμε υπολογιστές οι οποίοι γνώριζαν τα πάντα για τα πράγματα, μάζευαν και χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες από μόνοι τους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη σπατάλη, το κόστος και την απώλεια των αντικειμένων. Θα ξέραμε πότε θέλουν αντικατάσταση, επισκευή ή επιστροφή και σε ποια κατάσταση βρίσκεται το καθένα».

Η ιδέα του IoT υπήρχε πολύ πριν δοθεί η ονομασία του το 1999. Η πρώτη μηχανή που συνδεόταν στο διαδίκτυο ήταν ένα μηχάνημα της Coca Cola πίσω στο 1980 στο Carnegie Melon πανεπιστήμιο. Οι προγραμματιστές είχαν συνδέσει την ηλεκτρική συσκευή στο Internet για να βλέπουν πότε έχει κάποιο κρύο ρόφημα ώστε να μην πηγαίνουν άδικα στο μηχάνημα. Οι προβλέψεις για το IoT λένε ότι μέχρι το 2020 θα είναι συνδεδεμένες τουλάχιστον 26 δις. συσκευές σε τομείς όπως στα ΜΜΕ, στο περιβάλλον, στις μεταφορές, στη διαχείριση των έργων υποδομής, στην ενέργεια, στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, στην αυτοματοποίση των κτηρίων και των σπιτιών μας κ.α. Στην πόλη Σαντατέρ της Ισπανίας, 180.000 κατοίκων, αναπτύχθηκε μια εφαρμογή για τα κινητά η οποία συνδέεται σε έναν από τους 10,000 αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στην πόλη και οι οποίοι ενημερώνουν τον πολίτη μεταξύ άλλων για θέσεις parking, για πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον και για την ψηφιακή αντζέντα της πόλης. Ήδη 18,000 χρήστες έχουν ‘κατεβάσει’ την εφαρμογή ενώ παρόμοια project υλοποιούνται σε πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.