Οδηγός αγοράς Laptop για αρχάριους

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν προβούμε στην αγορά ενός laptop. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πέσει αρκετά και στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα μοντέλων για όλες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η τιμή που παίζει ρόλο και το μέγεθος της οθόνης αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τα laptops να διαφέρουν μεταξύ τους. Και επειδή δεν είναι όλοι μυημένοι στην τεχνολογία της πληροφορικής και στα χαρακτηριστικά των μοντέλων, ας δούμε κάποια βασικά πραγματάκια που καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν.

 

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία

Πριν αρκετά χρόνια τα 1.000€ θεωρούνταν μια κανονική τιμή για ένα καλό laptop. Τώρα στην ίδια τιμή θα βρούμε premium laptops τα οποία έχουν αυξημένες δυνατότητες που δεν είναι απαραίτητες για κάποιον που θέλει να κάνει απλή χρήση της συσκευής του. Πλέον η mainstream κατηγορία των φορητών υπολογιστών κυμαίνεται περίπου στα 600-700€, προσφέροντας λεπτά και γρήγορα στην επεξεργασία προγραμμάτων laptops.

 

Δώστε σημασία στο βάρος

Αντί να αναρωτιέστε τι είδους laptop να πάρετε, καλύτερα να αναρωτιέστε πόσες μέρες τη βδομάδα θα το κουβαλάτε μαζί σας. Πιο πολύ ρόλο στο βάρος του φορητού υπολογιστή παίζει η οθόνη. Ένα laptop με οθόνη 13,3» ζυγίζει περίπου από 1,5kg έως 2kg ενώ με οθόνη 15,6» ζυγίζει περίπου 2,2kg. Εαν δεν μπορείτε να πολλά κιλά, υπάρχει και η επιλογή του notebook με 11.6″ και βάρος το ένα με ενάμιση κιλό. Στην περίπτωση τώρα που είστε gamer και αγοράσετε φορητό με 17ρα οθόνη το βάρος ανεβαίνει στα τρία κιλά ενώ η κατανάλωση μπαταρίας είναι μεγαλύτερη.

 

Design

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι τα μοντέλα των φορητών υπολογιστών δεν διαφέρουν και πολύ στα χαρακτηριστικά τους. Στις κατηγορίες των laptop που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα τιμών θα δείτε ότι λίγο πολύ μοιάζουν όσον αφορά στο μοντέλο επεξεργαστή, στην κάρτα γραφικών και στη μνήμη. Για τον επεξεργαστή και τον σκληρό δίσκο θα αναφερθούμε παρακάτω, καθώς είναι όλο του ΄ζουμί΄στην αγορά του laptop. Εκεί που διαφέρουν αρκετά οι φορητοί υπολογιστές είναι στην εμφάνιση. Και με τον ίδιο τρόπο που διαλέγετε κινητό ή tablet ή γυαλιά ηλίου, έτσι θα πρέπει να διαλέξετε και το καινούργιο σας laptop καθώς θα είναι κάτι που θα το έχετε σχεδόν κάθε μέρα μαζί σας. Οπότε μην κοιτάτε μόνο πόσο γρήγορα φορτώνει τον Chrome αλλά και αν η σχεδίασή του σας ικανοποιεί.

 

Επεξεργαστές

Τα πρωτεία στους επεξεργαστές τα έχει η Intel με τους 6ης και προσφάτως 7ης γενιάς επεξεργαστές. Εν συντομία απλά να αναφέρουμε ότι οι Intel Core i3, i5 και i7 είναι ταχύτεροι, καταναλώνουν λιγότερo ρεύμα και θερμαίνονται λιγότερο σε σχέση με τους AMD A-series (εκτός από τους Intel Core σειράς ‘M’). Οπότε εάν ψάχνετε για ένα mainstream φορητό των 650€ ο Intel Core i5 θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

 

Σκληροί Δίσκοι και χωρητικότητα

Τo καινούργιο σας laptop θα είναι εφοδιασμένο είτε με τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο (HDD) ή με τον πιο πρόσφατης τεχνολόγίας solid state hard drive (SSD). Η τιμή φυσικά επηρεάζεται από το ποιόν τύπο σκληρού δίσκου θα έχει στο εσωτερικό του το laptop. Οι SSDs αυξάνουν κάπως το κόστος αγοράς αλλά η άποψή μου είναι ότι για αυτά που προσφέρει αξίζει να διαθέσετε λίγα ευρώ παραπάνω για να το αποκτήσετε. Kαι σε περίπτωση που η χωρητικότητά τους σάς φάινεται μικρή, αν δεν έχετε κάποιον HDD από ένα παλιό σταθερό υπολογιστή για να τον λειτουργείτε ως εξωτερικό σκληρό (είτε αγοράζοντας θήκη είτε με docking station), μπορείτε να βρείτε αρκετούς μεταχειρισμένους HDDs χωρητικότητας 500GB και 1TB που πωλούνται με 30-40€.

 

Ποιες θύρες χρειάζομαι;

Δύο θύρες USB είναι το ελάχιστο που πρέπει να έχει ένα laptop. Οι USB 3.0 θύρες είναι πιο γρήγορες στη μεταφορά δεδομένων απ’ ό,τι οι USB 2.0 αρκεί βέβαια η συσκευή που θα συνδέσετε να είναι συμβατή με την έκδοση 3.0. Η υποδοχή SD card είναι προαιρετική μιας και μπορείτε να συνδέσετε το κινητό ή την ψηφιακή μηχανή μέσω καλώδίου για να ‘τραβήξετε’ δεδομένα και φωτογραφίες. Η θύρα HDMI είναι απαραίτητη καθώς όλες οι τηλεοράσεις πλέον φέρουν μόνο τέτοια θύρα και όχι VGA. Επίσης η TCP/IP θύρα είναι προαιρετική αφού όλα τα laptops έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi για σύνδεση στο Internet.

 

Τι γίνεται με το CD-ROM;

Τα CDs και τα DVDs μάλλον οδεύουν προς εξαφάνιση καθώς όλα πλέον αποθηκεύονται είτε στα μεγαλύτερης χωρητικότητας USB sticks ή στις cloud computing υπηρεσίες που υπάρχουν στο Internet. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορείτε να αγοράσετε ένα εξωτερικό optical drive.

 

Χρειάζομαι κάρτα γραφικών; 

Εκτός και αν θέλετε να παίζετε παιχνίδια για σταθερούς υπολογιστές, τα οποία είναι απαιτητικά σε πόρους, δεν χρειάζεται να έχει ο φορητός σας υπολογιστής extra κάρτα γραφικών. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι ό,τι πρέπει για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και στην προβολή full HD ταινιών. Επίσης, μπορείτε να παίζετε κάποια πιο παλιά παιχνίδια σε χαμηλή ανάλυση βέβαια.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.