Li-Fi: Νέο ασύρματο Internet

Όλοι γνωρίζουν το Wi-Fi ως ένα μαγικό, αόρατο ασύρματο μέσο για να συνδεόμαστε στο Internet όταν είμαστε στη δουλειά, στην καφετέρια ή στο σπίτι μας. Αφού λοιπόν έχουμε συνηθίσει μια χαρά το Wi-Fi γιατί να ασχοληθούμε και με το Li-Fi;

Το Li-Fi είναι μια πρόσφατη εφεύρεση, με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων να δείχνουν πολύ μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητα της μετάδοσης δεδομένων και στην αποσυμφόρηση του Internet λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας και διακίνησης δεδομένων.

Όπως το Wi-Fi, έτσι και το Li-Fi βασίζεται στην ασύρματη μετάδοση, με τη διαφορά  ότι το Wi-Fi λειτουργεί με ραδιοκύματα ενώ το Li-Fi με ορατά κύματα φωτός τα οποία έχουν 10.000 φορές μεγαλύτερο φάσμα εκπομπής απ΄ό,τι τα ραδιοκύματα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πλεονέκτημα του Li-Fi διότι με την εγκατάσταση όλο και περισσοτέρων συσκευών στο Wi-Fi δίκτυο η απόδοση του Ιnternet  θα εξασθενεί. Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι η υποδομή ήδη υπάρχει μιας και το μόνο που χρειάζόμαστε είναι ο διακόπτης της λάμπας. Τώρα, όσον αφορά τη λάμπα εννοείται πως δεν κάνουν οι παλιές λάμπες πυρακτώσεως που έχουμε στο σπίτι. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιούνται λάμπες LED λόγω της ικανότητάς τους να μεταβάλλεται η έντασή τους στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Αυτό το χαρακτηριστικό τις καθιστά ικανές να εκπέμψουν δεδομένα τα οποιά μπορούν να ανακτηθούν από έναν δέκτη εντοπισμού φωτός. Στο μέλλον, οι δέκτες φωτός θα μπορούν να ενσωματωθούν και στις κάμερες των κινητών.

Έχει παρόμοια λειτουργία με τις υπέρυθρες του τηλεκοντρόλ μόνο που ειναι πολύ πιο γρήγορο και μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερα δεδομένα. Επίσης, θα μπορούν να φωτίζουν κανονικά το χώρο ενώ -θεωρητικά- θα μπορούν να εκπέμπουν δεδομένα ακόμα και όταν δεν είναι αναμμένες.

Πάμε τώρα να δούμε τι ταχύτητες ‘πιάνει’ αυτή η καινούργια τεχνολογία. Πρακτικά, σε δοκιμές που έγιναν, η μετάδοση των δεδομένων φτάνει το 1Gbps που σε σύγκριση ακόμα και με την VDSL σύνδεση είναι αρκετά πιο γρήγορο. Επιπλεόν, στα εργαστήρια που έγιναν οι μελέτες, μια σύνδεση -θεωρητικά πάλι- μπορεί να φτάσει και τα 224Gbps. Στο θέμα της ασφάλειας, η μετάδοση θα περιορίζεται στις περιοχές που εκπέμπει η λάμπα οπότε δεν θα περνάει τους τοίχους και θα κάνει αδύνατη την υποκλοπή της σύνδεσης από κάποιον εκτός του χώρου.

Από πού βγαίνει όμως η ονομασία του Li-Fi; Το Hi-Fi σημαίνει High Fidelity (υψηλή πιστότητα) οπότε ευλόγως κάποιος θα πει ότι το Wi-Fi σημαίνει Wireless Fidelity και με τη σειρά του το Li-Fi, Light Fidelity. Η αλήθεια όμως είναι το Wi-Fi και το Li-Fi είναι απλά ‘πιασάρικες’ ονομασίες του Marketing που συμφώνησαν να χρησιμοποιούν οι εταιρείες και που δεν έχουν καμία σχέση με το Hi-Fi. Μια πιο κυριολεκτική ονομασία που περιγράφει τη λειτουργία του Li-Fi είναι το VLC-Visible Light Communication (Επικοινωνία Ορατού Φωτός).

Φυσικά, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι  το Li-Fi θα αντικαταστήσει -τουλάχιστον άμεσα- το Wi-fi. Υπάρχουν ζητήματα ακόμα που πρέπει να λυθούν, όπως για παράδειγμα τι θα γίνεται με την παρουσία έντονου φυσικού φωτός ή άλλων πηγών που θα παρεμβαίνουν. Επίσης, η ιδέα της μετάδοσης δεδομένων από μία λάμπα, δεν είναι και τόσο πρακτική και δεσμεύει τον χρήστη που θα θέλει να κινείται με το κινητό/tablet/laptop στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι του.

Για το τέλος, κρατήσαμε ένα βίντεο του Harald Haas που μας εξηγεί την εφεύρεσή του.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.