OLED vs LED LCD: Ποια τεχνολογία είναι καλύτερη;

Το 2017 αναμένεται να είναι μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα χρονιά για την τεχνολογία των τηλεοράσεων. Αν και προς το παρόν η στάνταρ ανάλυση θεωρείται για πολλούς η FullHD (1.920 x 1.080 pixels) όλα δείχνουν πως σε λίγο καιρό θα αντικατασταθούν από τις Ultra HD ή αλλιώς 4K (3.840 x 2.160 pixels). Επίσης, η HDR (High dynamic range) τεχνολογία κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στις καινούργιες Ultra HD τηλεοράσεις, με το οπτικό αποτέλεσμα να είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Το ίδιο ισχύει και για τις οθόνες των κινητών, όπου συνεχίζουν να φτάνουν σε νέα επίπεδα ευκρίνειας χάρη στις αυξημένες αναλύσεις και στη μεγαλύτερη pixel-per-inch πυκνότητα.

Από τη μία μεριά λοιπόν έχουμε τις LCD (liquid crystal display) οθόνες. Eίναι με διαφορά ο πιο γνωστός τύπος οθόνης όπου συναντάται σε πολλά είδη τεχνολογίας. Παραδείγματος χάρη, μία τηλεόραση που αναγράφει πάνω της τη λέξη LED, είναι στην ουσία μία LCD οθόνη η οποία χρησιμοποιεί LEDs σαν πηγή φωτός.

Από την άλλη μεριά υπάρχει η OLED (organic LED), η οποία χρησιμοποιείται σε high-end κινητά όπως το Samsung Galaxy S7 και high-end τηλεοράσεις όπως η Sony Α1. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εντελώς διαφορετική από την LCD. Ορισμένοι λένε ότι η OLED  τεχνολογία είναι το μέλλον αλλά είναι όντως τόσο καλύτερη από την LED LCD οθόνη; Γι’ αυτόν λοιπόν το λόγο θα δούμε πού διαφέρουν οι δύο τεχνολογίες, πού υπερτερούν και πού όχι και πώς λειτουργούν.

 

Σε τι διαφέρουν;

Με λίγα λόγια: Οι LED LCD οθόνες χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό (backlight) για να φωτίσουν τα pixels τους ενώ οι OLED παράγουν το δικό τους φωτισμό. Η φωτεινότητα μιας OLED οθόνης ρυθμίζεται pixel by pixel κάτι που είναι απλά αδύνατο σε μία LED LCD.

Στις πιο φθηνές τηλεοράσεις και οθόνες κινητών, οι LED LCD οθόνες συνήθως χρησιμοποιούν ‘edge lighting’, που σημαίνει πως τα LEDs είναι τοποθετημένα στις άκρες της οθόνης (περιμετρικός φωτισμός) και όχι ακριβώς στο πίσω μέρος. Το φως σε αυτές τις οθόνες εκπέμπεται μέσω ενός πλέγματος (matrix) στα RGB pixels και από εκεί σε εμάς.

Αντίθεση

Στις LED LCD οθόνες, οι επιλογές για να ρυθμιστεί το επίπεδο της φωτεινότητας σε όλη την οθόνη είναι περιορισμένες. Βάλτε μία LCD οθόνη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και θα παρατηρήσετε ότι οι αμιγώς μαύρες εικόνες (π.χ σε μία ταινία) δεν είναι ακριβώς μαύρες εξαιτίας του οπίσθιου περιμετρικού φωτισμού. Έτσι, το ανεπιθύμητο backlight επηρεάζει την αντίθεσή μιας τηλεόρασης λόγω της διαφοράς των φωτεινών σημείων της οθόνης με τις σκοτεινές επιφάνειες. Συχνά, κατά την αγορά μιας τηλεόρασης ή μιας οθόνης υπολογιστή, αναφέρεται ο λόγος αντίθεσης (contrast ratio). Ο συγκεκριμένος λόγος, μας λέει πόσο πιο φωτεινή είναι η απόδοση του άσπρου σε σύγκριση με το μαύρο. Μία οικονομική LCD οθόνη έχει λόγο αντίθεσης συνήθως 1.000:1, που σημαίνει ότι το άσπρο είναι χίλιες φορές πιο φωτεινό από το μαύρο.

Ο λόγος αντίθεσης σε μία OLED οθόνη είναι πολύ υψηλότερος ενώ για να προβάλει μια OLED μαύρο χρώμα, τα αυτοφωτιζόμενα pixel της ουσιαστικά σβήνουν, πετυχαίνοντας έτσι το απόλυτο μαύρο.

Για να το αντισταθμίσουν αυτό οι LED LCD τηλεοράσεις, προσφέρουν τη λεγόμενη δυναμική αντίθεση (dynamic contrast mode), η οποία αλλάζει τον οπίσθιο φωτισμό ανάλογα με την εικόνα που θα προβληθεί. Αυτή η λύση δεν είναι και η καλύτερη για τις ταινίες για το λόγο του ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη φωτεινότητα των εικόνων καθώς εναλλάσσονται πολύ γρήγορα.

Οι καλύτερες LED LCD τηλεοράσεις λέγονται απλά LED τηλεοράσεις στην αγορά. Σε αυτήν την περίπτωση τα LEDs είναι τοποθετημένα πίσω από το LCD panel και όχι στο πλάι, δίνοντας έτσι στην οθόνη μεγαλύτερο έλεγχο στο πόσο φωτεινές θα είναι κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της.

Πλέον οι τιμές έχουν πέσει αρκετά και κάλλιστα μπορεί κάποιος ακόμα και με 120 ευρώ να αγοράσει μία αξιοπρεπή LED οθόνη για τον υπολογιστή του. Ωστόσο να τονίσουμε πως η αποδοτικότητα ποικίλλει μεταξύ των LED οθονών.

Και εδώ όμως, σε αντίθεση με τις OLED, η Direct LED τηλεόραση δεν ελέγχει 100% τα pixel της οθόνης ώστε να πετύχει το ιδανικό μαύρο.  Αντ’ αυτού, η οθόνη έχει ‘ζώνες’ ή ομάδες LED τα οποία μπορούν να σβήσουν (local dimming).


Μπορεί μια LCD να ανταγωνιστεί μια OLED;

Στη συνολική απόδοση, και οι δύο τεχνολογίες είναι ικανές να αποδώσουν καταπληκτική ποιότητα εικόνας. Το καινούργιο χαρακτηριστικό που θα κάνει τη διαφορά στις καινούργιες τηλεοράσεις είναι το λεγόμενο HDR, το οποίο φέρνει αρκετές βελτιώσεις  στην απόδοση του μαύρου, του άσπρου και των χρωμάτων. Με λίγα λόγια, μεγαλώνει το χρωματικό εύρος και την αντίθεση των οθονών, με τις νέες αυτές τηλεοράσεις να ονομάζονται ‘Ultra HD Premium’ (να είναι δηλαδή HDR Ready).  

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι μόνο προνόμιο των OLED αλλά και των LCD οθονών, που σημαίνει πως και οι δύο τεχνολογίες είναι ικανές στον να αποδίδουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας παρ’ όλες τις διαφορές τους.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη τεχνολογία; Η απάντηση εξαρτάται από τα προσωπικά ‘γούστα’ του καθενός. Aς ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στις διαφορές τους για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τις δύο αυτές τεχνολογίες προβολής εικόνας.

Οι LED LCD τηλεοράσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ‘πιάσουν’ τα επίπεδα του μαύρου των OLED τηλεοράσεων. Ούτε με τη δυναμική αντίθεση (dynamic contrast) ούτε με το local dimming μπορούν να φτάσουν την απουσία φωτός που προσφέρει η OLED τεχνολογία. Από την άλλη, οι LCD τηλεοράσεις είναι πιο φωτεινές, φτάνοντας τα 2.000 nits (δηλαδή τη φωτεινότητα 2.000 αναμμένων κεριών) ενώ οι καλύτερες OLED τηλεοράσεις φτάνουν μέχρι και τα 800 nits.

Πολλά βέβαια από αυτά, εξαρτώνται από τον χώρο στον οποίο θα τοποθετήσετε την τηλεόρασή σας. Eάν προτιμάτε να βλέπετε ταινίες στο σκοτάδι τότε ίσως καλύτερη επιλογή είναι μία OLED οθόνη. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την υψηλή τιμή των OLED τηλεοράσεων. Και οι plasma τηλεοράσεις πριν χρόνια εμφανίστηκαν ως η επόμενη τεχνολογία που θα έστελνε τις LCDs στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, λόγω κυρίως καλύτερης αντίθεσης, αλλά τελικά παρέμειναν πολύ ακριβές για να τις αγοράσει ο μέσος καταναλωτής.

Σε απόλυτο σκοτάδι είναι εμφανές το backlight των LCD panel

Γιατί είναι ακριβές οι OLED;

Οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις είναι αρκετά περίπλοκες στο να κατασκευαστούν κάτι που τις καθιστά αρκετά ακριβές. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων, η Samsung, έχει βγάλει μόλις ένα μοντέλο OLED, το KE55S9C το οποίο στοίχιζε το 2013 περίπου 7.000 δολάρια. Η LG, άμεσος ανταγωνιστής της Samsung -και- στις τηλεοράσεις, κυκλοφόρησε το μοντέλο EA9800 στην ίδια περίπου τιμή και καμία από τις τηλεοράσεις αυτές δεν ήταν καν 4K.

Από τότε οι δύο εταιρείες έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους. Η Samsung εγκατέλειψε την κατασκευή OLED τηλεοράσεων ενώ αντιθέτως η LG το 2015 ρίσκαρε και ‘έριξε’ 500 εκατομμύρια δολάρια στην δημιουργία μονάδων κατασκευής και παραγωγής OLED οθονών. Το συγκεκριμένο ρίσκο της LG τελικά απέδωσε, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι καλύτερη από ποτέ και τις τιμές να έχουν πέσει σε λογικά επίπεδα. Φυσικά δεν έχουν φτάσει τις τιμές των LCD αλλά πλέον μπορεί κάποιος με 1.800 ευρώ να αγοράσει μία τηλεόραση OLED 55 ιντσών, κοντράροντας έτσι τις αντίπαλες premium LCD οθόνες.

Στην CES 2017, η LG ανακοίνωσε 10 νέα μοντέλα OLED τηλεοράσεων, όλα 4Κ και HDR. Επίσης, τα panel της LG έχουν γίνει πλέον τόσο καλά που τα πουλάει και σε άλλους κατασκευαστές όπως η Panasonic, η Sony και η Philips.

Η Samsung από την άλλη επιμένει στις LCD τηλεοράσεις, και είναι λογικό μιας και είχε τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας high-end τηλεοράσεις σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από τις OLED.  Επίσης, χάρη στο χαμηλό κόστος των LCD, οι τηλεοράσεις 4K αν και καινούργιες στην αγορά, είναι αρκετά οικονομικές. Με 700-800 ευρώ μπορεί πλέον κάποιος να αγοράσει μία καλή LCD 4K. Άραγε, θα φτάσουν οι τιμές των OLED τόσο χαμηλά; Πιθανότατα, όχι όμως και σύντομα.

 

Γωνία θέασης

Οι OLED παρουσιάζουν εξαιρετική γωνία θέασης, αφενός χάρη στην τεχνολογία και στην λεπτή τους κατασκευή και αφετέρου γιατί τα pixel είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια της οθόνης. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να κινηθείτε γύρω από την OLED τηλεόραση ή να την περιστρέψετε μέσα στο δωμάτιό σας χωρίς να χάσετε καθόλου σε αντίθεση.

Όσον αφορά τις LCD, οι γωνίες θέασης είναι γενικά χειρότερες αλλά αυτό εξαρτάται και από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, καθώς υπάρχουν αρκετά είδη LCD panel. Το πιο βασικό panel είναι ίσως το TN (twisted nematic) το οποίο χρησιμοποιείται στις οικονομικές οθόνες υπολογιστών, σε φτηνά laptops και σε μερικά low-cost κινητά τηλέφωνα και που προσφέρει πολύ ‘φτωχή’ γωνία θέασης.

Ευτυχώς στις μέρες μας, αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν IPS (in-plane switching) panel, το οποίο προσφέρει πολύ καλύτερη απόδοση χρωμάτων και ακόμα καλύτερη γωνία θέασης. Το IPS panel χρησιμοποιείται στα περισσότερα κινητά και tablets, σε πολλές τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών και laptop.

 

Χρωματική απόδοση

Οι τελευταίας γενιάς LCD οθόνες μπορούν να παράγουν καταπληκτικά, στα όρια του φυσικού χρώματα αν και η χρωματική απόδοση εξαρτάται -και αυτή- από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η LCD οθόνη.

Οι IPS και VA (vertical alignment) οθόνες μπορούν να αποδώσουν μεγάλη χρωματική ακρίβεια εφόσον ρυθμιστούν σωστά ενώ αντιθέτως στις TN οθόνες τα χρώματα συχνά μοιάζουν κάπως ξεθωριασμένα.

Οι OLED από την άλλη μεριά αποδίδουν αρκετά ζωηρά χρώματα, αν και οι πρώτες οθόνες είχαν κάποιο πρόβλημα στη ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων. Εκεί που ίσως δυσκολεύονται τα panel των ΟLED είναι στην ικανότητά τους να διαχειριστούν τα επίπεδα κορεσμού των χρωμάτων στις πολύ φωτεινές εικόνες/σκηνές, ένα ελάττωμα που επισημαίνουν οι κατασκευαστές LCD οθονών σε κάθε ευκαιρία.

 

Ποιο θα είναι το μέλλον των δύο τεχνολογιών;

Οι κατασκευαστές οθονών καταβάλλουν τα μέγιστα για να βελτιώνουν συνέχεια την τεχνολογία των LCD και να ξεπερνούν τους όποιους περιορισμούς. Στόχος των OLED από την άλλη είναι στο μέλλον να ρίξουν το κόστος της αγοράς τους και να αποκτήσουν πιο έντονα χρώματα. Μέχρι τότε, τα ηνία θα τα έχουν οι LCD οθόνες.

Μία άλλη τεχνολογία που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις LCD τηλεοράσεις είναι το λεγόμενο quantum dot. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει μία νέα λύση στο backlight των LCD οθονών. Αντί λοιπόν να  χρησιμοποιούνται άσπρα LEDs, η quantum dot οθόνη  χρησιμοποιεί μπλε LEDs και νάνο-κρύσταλλα διαφορών μεγεθών, τα οποία μετατρέπουν το φως σε διαφορετικά χρώματα, αλλάζοντας το μήκος κύματός του.

Η Samsung χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία εδώ και χρόνια με τις τελευταίες προτάσεις να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά την απόδοση των OLED.

Ποιος είναι λοιπόν ο νικητής;

Αν λάβουμε υπόψη μόνο τους αριθμούς, η LCD τεχνολογία είναι σίγουρα νικητής. Βρίσκονται περισσότερο καιρό στην αγορά και είναι και πιο φτηνές στην κατασκευή τους, το οποίο τους δίνει και μεγάλο πλεονέκτημα.

Εάν θέλετε να αγοράσετε κάτι οικονομικό είτε αυτό είναι κινητό, οθόνη υπολογιστή, λάπτοπ ή τηλεόραση το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξετε σε μία LCD λύση με τις OLED να παραμένουν είδος πολυτελείας για αρκετούς από εμάς. Βέβαια το momentum έχει γυρίσει υπέρ της συγκεκριμένης τεχνολογίας και κατακτά ήδη τα high-end κινητά ενώ έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών κατασκευαστών τηλεοράσεων.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη οθόνη; Και πάλι θα πούμε πως εξαρτάται από το προσωπικό ‘γούστο’ του καθενός. Ούτε οι LCD είναι τέλειες ούτε και οι OLED. Kάποιοι θα προτιμήσουν τις τελευταίες για την ικανότητά τους να αποδίδουν τέλεια το μαύρο και για την ακρίβειά τους στο φωτισμό ενώ άλλοι θα προτιμήσουν τις πρώτες για τα πιο έντονα και φωτεινά χρώματά τους.

Το καλύτερο βέβαια που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα κατάστημα από μόνοι σας και να συγκρίνετε τις δύο τεχνολογίες από κοντά. Φυσικά ο χώρος του καταστήματος θα είναι πολύ πιο μεγάλος και φωτεινός από το δωμάτιο ή το καθιστικό σας, αλλά θα έχετε πάρει μια πολύ καλή γεύση από τις ικανότητες των δύο τεχνολογιών. Όποια και αν τελικώς επιλέξετε, να είστε σίγουροι πως και οι δύο τεχνολογίες έχουν ‘ωριμάσει’ αρκετά και αποτελούν μία ασφαλή και σίγουρη επένδυση.

 

 

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.