Παίξτε τα παιχνίδια των Windows 3.1 μέσα από τον browser σας

Οι πιο παλιοί από εμάς μπορούν να ξαναζήσουν την εμπειρία της χρήσης των Windows 3.1 και οι νεότεροι να πάρουν μια γεύση για το πώς ήταν τα πρώτα βήματα των περίφημων Windows. O οργανισμός Internet Archive, μετά την παρουσίαση των Windows 95 (θέλει λίγο χρόνο μέχρι να φορτώσει), ανακοίνωσε ότι πλέον είναι διαθέσιμα και εκατοντάδες προγράμματα των Windows 3.1. Εν αντιθέσει με τα Win 95 που πρέπει πρώτα να ‘φορτώσουν’ το λειτουργικό στον browser μας, τα προγράμματα του Win 3.1 είναι κατευθείαν διαθέσιμα στους χρήστες. Για να παίξετε κάποιο από τα παιχνίδια θα χειρίζεστε το ποντίκι σας μέσα από τον εξομοιωτή και πατώντας το Escape θα επανέλθει στα κανονικά Windows.

Μπορεί για τον πιο νέους να φαίνονται αρχαία, αλλά η έγχρωμη όψη των Win 3/3.1 ήταν τότε κάτι το μοναδικό. Ένα 16-bit παράθυρο μέσα στο οποίο ‘έτρεχαν’ τα προγράμματα και ανάλογα με την όρεξη των προγραμματιστών μπορεί να έμοιαζε είτε φουτουριστικό είτε πολύ απλό. Για πολλούς που δούλευαν τότε σε αυτό το περιβάλλον θα του ξυπνήσει σίγουρα ξεχασμένες αναμνήσεις.

Ακόμα και αν ακούγεται απίστευτο, υπάρχουν ακόμα μέρη που χρησιμοποιούν αυτήν την παλιά πλατφόρμα. Το Noέμβριο το 2015, αναφορές αποκάλυψαν ότι στο αεροδρόμιο του Παρισιού, το σύστημα με το οποίο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημέρωναν του πιλότους για τις καιρικές συνθήκες, ‘έτρεχε’ σε Windos 3.1. Όταν η πλατφόρμα ‘κράσαρε’, έγινε γνωστό στον Τύπο ότι το αεροδρόμιο βασιζόταν σε ένα λειτουργικό σύστημα του 1992 και το οποίο σταμάτησε να υποστηρίζεται επίσημα από τη Microsoft το 2001.

Γιατί όμως χρησιμοποιείται ακόμα; Στον σημερινό κόσμο, οι hardware απαιτήσεις των Windows 3.1 είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όταν κυκλοφόρησε, χρειαζόταν ένα 80286 (6MHz-25MHz) επεξεργαστή, 3MB μνήμης και 14.5MB ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο.

Για αυτούς που θέλουν να πάνε ακόμα πιο πίσω τις αναμνήσεις του, ο οργανισμός προσφέρει μια Dos συλλογή που περιλαμβάνει χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια (Steet Figher 2, Aladdin, Dune 2 κ.α).

Written by
Senior editor ειδικός σε θέματα hardware και software, παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για να κρατάει ενημερωμένους τους αναγνώστες του

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.