PES 2018 Review

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα δύο μεγαλύτερα franchises στο χώρο του ποδοσφαίρου – το FIFA (EA Sports) και το Pro Evolution Soccer (Konami – PES) – μάχονται για το ποιο θα κάνει τη διαφορά, προσφέροντας κάθε χρονιά όλο και μεγαλύτερο ρεαλισμό και λεπτομέρεια, τελειοποιώντας τα πολύπλοκα physics του αθλήματος. Αλλά όπως ακριβώς συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο ενώ μπαίνεις στο γήπεδο για να κερδίσεις ή να κρατήσεις το σκορ, φεύγεις ηττημένος. Και οι δύο τίτλοι είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια ενώ είναι γνωστό πως έχουν διαφορετική προσέγγιση στην απόδοση του αθλήματος.

Περιέργως, λόγω της ετήσιας κυκλοφορίας τους αλλά και των πολλών αλλαγών, οι δύο τίτλοι φαίνεται πως (αντ)άλλαξαν το DNA τους μάλλον για να μοιάσουν το ένα στο άλλο, αφού το FIFA είναι εκεί που ήταν το PES δέκα χρόνια πριν και το ανάποδο. Απλά θυμηθείτε το PES 6 (ίσως το καλύτερο PES) και το FIFA 07 που κυκλοφόρησαν το 2006. Την εποχή εκείνη, η EA επικεντρώθηκε περισσότερο στο να προσφέρει ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό παιχνίδι με τα σπριντ, τις κάθετες και τα γκολ από το κέντρο. Το PES 6 της Konami, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ πιο ρεαλιστικό.

Τη σήμερον ημέρα, το FIFA είναι αυτό που κατέχει τα ηνία του ρεαλισμού με την Konami να επιλέγει το one-touch στυλ ποδοσφαίρου. Το PES 2018 έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζει ο ρεαλισμός μέσα στο γήπεδο καθώς υπήρξαν πολλές βελτιώσεις στις ντρίμπλες, στην κίνηση του σώματος, στην αντίδραση των αντιπάλων, στα physics και στις αποκρούσεις των τερματοφυλάκων.

Όμως, παρά τις βελτιώσεις αυτές, το PES προσφέρεται για έντονες συγκινήσεις, όπου μπορείτε να συνδυάσετε μακριές μπάλες ακριβείας και προωθημένες μπαλιές για την επίτευξη εντυπωσιακών τερμάτων, χωρίς να ανησυχείτε για την ακρίβεια της πάσας και το κοντρόλ του αποδέκτη. Το PES 2018 συνεχίζει τη φιλοσοφία των προκατόχων του, όπου εννέα στις δέκα φορές η μπάλα θα πάει ακριβώς εκεί που θέλουμε χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι βοηθάει στην επίτευξη αρκετών τερμάτων, θυμίζοντάς μας και τον arcade χαρακτήρα του.

Και αυτό ακριβώς είναι το ποδόσφαιρο που θέλει η Konami να μας προσφέρει. Ενώ η EA Sports βελτιώνει κάθε χρόνο τον τακτικό ρεαλισμό του FIFA, το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε ισοπαλίες απέναντι στον υπολογιστή, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύ καλύτερος στην άμυνα απ’ ό,τι την επίθεση, στο PES είναι δύσκολο ένας αγώνας να κρατηθεί στο μηδέν. Η AI στο PES 2018, όπως και οι προκάτοχοί του, βιάζεται να πάει στην επίθεση, εκτελώντας συνέχεια μακρινές σέντρες προς τα μπροστά, σχεδόν αμέσως με το που γίνει κάτοχος της μπάλας.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συναρπαστικού και διασκεδαστικού παιχνιδιού, όπου τα γκολ πέφτουν βροχή, ακόμη και όταν ανεβάζετε τη δυσκολία. Βέβαια, εάν αποφασίσετε να ανεβάσετε το επίπεδο δυσκολίας, και δεδομένου του πόσο εύκολα μια και μόνο πάσα μπορεί να ξεκλειδώσει τις άμυνες, η ταχύτητα της επιτιθέμενης ΑΙ (που έχει επιβραδυνθεί, αλλά όχι αρκετά) θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα στο τακτικό κομμάτι.

Σε αντίθεση με το FIFA, το PES εξακολουθεί να υστερεί στον τομέα της άμυνας και της αλληλοκάλυψης, με τους αμυντικούς να πέφτουν κατευθείαν στην μπάλα και στον επιτιθέμενο, αφήνοντας πίσω τους κενούς χώρους. Κυνηγώντας την μπάλα, χάνουν τους επιτιθέμενους οι οποίοι τους περνάνε πολύ εύκολα, απλά και μόνο με μια προσποίηση. Οπότε ετοιμαστείτε για πολύ τρέξιμο στα μετόπισθεν.

Ακόμα και στις στημένες φάσεις, το PES 2018 έχει μείνει πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο. Ο διαχωρισμός στην ισχύ και στο ύψος της μπαλιάς στο FIFA, πρόσθεσε μια εντελώς νέα δυναμική στον τρόπο που εκτελείτε τα φάουλ και τα κόρνερ. Και στο PES έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ χαμηλής και ψηλής μπαλιάς με το αριστερό stick, αλλά δεν πλησιάζει καθόλου την ποικιλία των εκτελέσεων που προσφέρει το FIFA.

Μία από τις μεγαλύτερες προσθήκες στο PES 2018 είναι το co-op mode, στο οποίο παίζετε αγώνες 2v2 και 3v3 σε διάφορες μορφές: exhibition, myClub και PES League. Μπορείτε να προσθέσετε μέχρι και 2 άτομα στο ίδιο μηχάνημα, το οποίο το καθιστά ιδανικό για να προσκαλέσετε μερικούς φίλους το Σαββατοκύριακο και να τα βάλετε με την AI του υπολογιστή ή να βρείτε άλλους παίκτες στο Διαδίκτυο.

Βέβαια, αυτή η επιλογή του co-op υπήρχε από…πάντα, δεδομένου ότι με 2-3 extra χειριστήρια χωριζόμασταν σε ομάδες και άρχιζε η μάχη. Αλλά με την επιλογή του co-op στο PES 2018, η Konami παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο κάθε χειριστής (παίκτης) αποδίδει και στη συνέχεια παρέχει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία της απόδοσής του κατά το ημίχρονο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να υπολογίσετε ποιος είναι καλύτερος και που, καθώς και να δείτε ποιον τομέα χρειάζεται να βελτιώσετε.

Όσον αφορά το multiplayer, το matchmaking τις πρώτες δύο μέρες ήταν κάπως προβληματικό. Χρειάστηκε λίγος χρόνος μέχρι να βρούμε ένα παιχνίδι στο Quick Match και στο διαδικτυακό Co-op ενώ τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα στο myClub. Ορισμένοι κάτοχοι υπολογιστών, αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμη και με την είσοδό τους (log in) ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τις ομάδες ή να δημιουργήσουν user data, αναγκάζοντας την Konami να κυκλοφορήσει ένα patch που διόρθωσε τα όποια προβλήματα.

Η άλλη μεγάλη προσθήκη αυτή τη χρονιά μας έρχεται από το παλιά, και φυσικά αναφερόμαστε στο Random Selection Match. Το πρωτοσυναντήσαμε στο PES 6 το 2006, όπου επιλέγαμε τέσσερα κλαμπ ή εθνικές ομάδες από τις οποίες ο υπολογιστής έφτιαχνε μια τυχαία ομάδα. Πλέον το συγκεκριμένο feature επανήλθε, φυσικά πιο ανανεωμένο και λαμπερό. Ως επί το πλείστον, η λειτουργία του είναι η ίδια. Στην αρχή, επιλέγετε μια ομάδα για να πάρετε το όνομα και το λογότυπό της. Στη συνέχεια, επιλέγετε τέσσερις κατηγορίες που θα καθορίσουν την επιλογή της παικτών, με βάση τα club, τις εθνικές, το πρωτάθλημα ή την γεωγραφική περιοχή. Μπορείτε επίσης να μην επιλέξετε κάποια κατηγορία αλλά να το αφήσετε στην τύχη χωρίς κανένα κριτήριο. Το PES 2018 θα διαλέξει για εσάς μια πλήρη ομάδα ποδοσφαιριστών, με βάση την ομάδα που επιλέξατε αρχικά.

Εκτός αυτού, υπάρχουν και αρκετές μικρές βελτιώσεις στο Master League, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη συμπεριφορά του scouting, στη ρήτρα για την πώληση ή αγορά ενός παίκτη, στους στόχους του manager, στα τουρνουά πριν από την έναρξη σεζόν, στις συνεντεύξεις πριν από το παιχνίδι, ακόμη και στις σκηνές κατά την ενημέρωση των παικτών στα αποδυτήρια. Ουσιαστικά, με αυτές τις αλλαγές, προσπαθεί να μοιάσει  λίγο περισσότερο στο FIFA. Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για τις μεταγραφές έγιναν πολύ πιο εύκολες.

Ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με το story του ‘The Journey’ του FIFA. Το single-player career mode του PES είναι παρόμοιο με το ‘Be a Pro’ του FIFA, χωρίς κάποιες ορατές αλλαγές. Ενώ η EA δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ιστορία του Alex Hunter, η Konami δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτήν την, ομολογουμένως θετική, προσθήκη του FIFA.

Το gameplay του Pro Evolution Soccer είναι φυσικά και το μεγάλο ατού του παιχνιδιού. Είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλές, καθώς συνδυάζει το arcade ποδόσφαιρο με εξαιρετικά γραφικά. Η αλήθεια είναι οτι γενικά το PES δεν διεκδικούσε δάφνες ρεαλισμού, λόγω του arcade χαρακτήρα του, κάτι που για αρκετά χρόνια το έκανε το αγαπημένο ποδοσφαιράκι αρκετών gamer φιλάθλων.

Μια άλλη παθογένεια που κουβαλάει χρόνια το PES είναι τα προβλήματά που έχει για τη χορήγηση αδειών, τα οποία φαίνεται να επιδεινώνονται κάθε χρόνο. Είναι  γνωστό στους οπαδούς του PES το εν λόγω πρόβλημα κάτι που μάλλον έχουν αποδεχτεί ή και αγνοούν για χάρη του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Ναι μεν το PES έχει αποκτήσει αποκλειστική χρήση του Camp Nou της FC Barcelona και διατηρεί το Champions League της UEFA, έχει χάσει  όμως σημαντικά ονόματα όπως τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους, την Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Φυσικά, αυτό δεν στερεί τίποτα από το gameplay, το οποίο θα συνεχίσει να έχει τους οπαδούς του. Αν και είναι άγνωστο ακόμα για πόσο καιρό το gameplay θα κρατάει ψηλά το PES, μιας και το FIFA αρχίζει και βελτιώνεται σε αρκετούς τομείς, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Summary
Ακόμα ακόμη μία φορά η Konami αγγίζει την τελειότητα στο gameplay αλλά υστερεί σε άλλους τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό
Good
  • Γραφικά σε PC
  • Co-op mode
  • Gameplay
Bad
  • Πρέπει να κάνετε τακτικές αλλαγές στην άμυνα για να μην δέχεστε εύκολα γκολ
  • Λίγες χορηγούμενες άδειες/Φτωχή ατμόσφαιρα
  • Βαρετό commentary
8.8
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
Γραφικά-Ήχος - 9
Gameplay - 9.2
Αντοχή - 8.6
Multiplayer - 8.3
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
0 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.