Rise of the Tomb Raider Review

Περίπου τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού για το ΧΒΟΧ, ήρθε επιτέλους και η έκδοση για τους υπολογιστές. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η εταιρία ήθελε να αναβαθμίσει τα γραφικά του παιχνιδιού ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες των υπολογιστών και κρίνοντας από το αποτέλεσμα άξιζε την υπομονή. Πολλά παιχνίδια έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να τα προσφέρουν όλα μονομιάς αλλά λίγα το έχουν καταφέρει. Και το Rise of the Tomb Raider είναι ένα από αυτά. Είστε κυνηγός, λύνετε γρίφους, κινείστε stealth αλά Metal Gear Solid 5, έχετε δολοφονικό ένστικτο και όλα αυτά σε ένα εντυπωσιακό οπτικά open-world παιχνίδι όμοιο με Χολιγουντιανό blockbuster.

Το παιχνίδι ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια Lara Croft και τον Jonah, συνοδοιπόρο από το τελευταίο παιχνίδι, να ταξιδεύουν στα παγωμένα βουνά της Σιβηρίας. Μέσα από κάποια flashbacks – και μέσω cutscenes και παίζοντας εσείς οι ίδιοι- μαθαίνουμε ότι η Lara είναι στην διαδρομή για να ανακαλύψει μία χαμένη πόλη και ένα artifact που χαρίζει αθανασία, δύο μύθοι που ο πατέρας της ορκίστηκε ότι είναι αληθινοί πριν τον τραγικό του θάνατο. Η μυθική πόλη λέγεται Kitezh και καθώς η πλοκή συνεχίζεται η Lara έρχεται αντιμέτωπη με μία μυστική οργάνωση ονόματι Trinity η οποία ψάχνει το artifact για τους δικούς της μοχθηρούς σκοπούς. Ο αρχηγός της διαβολικής οργάνωσης Trinity είναι ο κακός Konstantin, ο οποίος είναι ψυχολογικά καταρρακωμένος και πνευματικά παρακινούμενος ώστε να βρει για δικό του λογαριασμό το χαμένο νησί που παράλληλα ψάχνετε και εσείς.

Και πώς αντιμετωπίζει τους εχθρούς η ηρωίδα μας; Μπορεί να επιτίθεται με εκρηκτικά βέλη, με βόμβες Molotov, κάνοντας έφοδο με τουφέκια ή μπορεί να διεισδύσει αθόρυβα στην πλάτη του εχθρού και να εξουδετερώνει τους αντιπάλους έναν-έναν. Ενδιαφέρον έχει όταν αποσπάτε την προσοχή των φρουρών ρίχνοντας πχ. γυάλινα βάζα για να τους αποκόψετε από την υπόλοιπη ομάδα. Στο πρώτο μισό του παιχνιδιού δεν θα συναντήσετε και ιδιαίτερη δράση, ίσως γιατί στο reboot του 2012 η Lara είχε γίνει αρκετά αιμοδιψής. Μερικές φορές θα ακούτε τους εχθρούς να συζητάνε για τη ζωή τους ή θα τσακώνονται για κάποια νομίσματα που βρήκαν.


Τα γραφικά είναι απλά μαγευτικά

Το Rise of the Tomb Raider είναι μεν adventure αλλά με στοιχεία από ταινίες δράσης. Πυροδοτείτε δωμάτιο με εκρηκτικά, διαφεύγετε από οροφές που διαλύονται, αποφεύγετε επιδέξια χαλάσματα και ορμητικά νερά, με την αυτοπεποίθηση του Indiana Jones, στο πιο θηλυκό του βεβαίως βεβαίως. Όπως και στο Tomb Raider, υπάρχουν άγρια ζώα τα οποία μπορείτε να κυνηγήσετε ώστε να πάρετε κάποια μέρη από το σώμα τους και να χρησιμοποιήσετε για να αναβαθμίσετε τα όπλα και το εξοπλισμό σας. Επίσης δεν θα ξεμείνετε ποτέ από πολεμοφόδια αφού στο διάβα σας θα βρίσκετε διάσπαρτα πυρομαχικά και βέλη.

Οι cutscenes κατά διάρκεια της ιστορίας είναι σύντομες και γενικά μπορείτε να προχωρήσετε τους διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων. Το gameplay είναι και το μεγάλο ατού του παιχνιδιού και είναι αυτό το οποίο κάνει το Rise τόσο καλό. Η Lara σέρνεται, σκαρφαλώνει, πυροβολεί και αιωρείται στο κενό σε μια σειρά από εκπληκτικά περιβάλλοντα που λαμβάνουν χώρα άλλοτε σε ένα παγωμένο πλοίο στην άκρη ενός παγετώνα και άλλοτε σε ένα εγκαταλελειμμένο γκουλάγκ που επαναχρησιμοποιείται από την Trinity.

Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ποικιλία που προσφέρει το Rise σε σχέση με το reboot τρία χρόνια πριν. Ανάμεσα στις αλλαγές περιβάλλοντος υπάρχουν συλλεκτικά αντικείμενα και εξιστορήσεις, ημερολόγια και αρχαία ευρήματα που συνθέτουν την ιστορία της περιοχής, κουτιά τα οποία περιέχουν υλικά από νέα όπλα και νομίσματα με τα οποία μπορείτε να κάνετε διάφορες αναβαθμίσεις. Μία ακόμη προσθήκη στο gameplay του παιχνιδιού, είναι η ικανότητα της Lara να βελτιώνεται στην ανάγνωση και κατανόηση αρχαίων γλωσσών κάτι το οποίο της δίνει πρόσβαση σε περισσότερες αναβαθμίσεις και συλλεκτικά αντικείμενα. Ακόμα, υπάρχει και ένα βοηθητικό σύστημα που σας ενημερώνει για τις ανακαλύψεις και τις αναζητήσεις σας και σας δίνει αποστολές από τις οποίες παίρνετε κάποια ανταμοιβή εάν τις ολοκληρώσετε.


Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο…

Πολλούς από τους γρίφους που καλείστε να λύσετε έχουν σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, με τα πιο απαιτητικά να είναι προαιρετικά. Είναι πιο περίπλοκα από τα αντίστοιχα του Tomb Raider κάτι που θα ικανοποιήσει του παλιούς fan των adventure games. Ειδικά όταν συνδυάζονται με το ‘Expeditions’ mode, μία single-player επιλογή όπου σας επιτρέπει να ξαναπαίξετε τις πίστες με νέα objectives και με περιορισμό χρόνου, μαζεύοντας πόντους και σκαρφαλώνοντας στον online πίνακα.

Multiplayer δεν υπάρχει, αλλά πέρα από το ‘Expeditions’ mode υπάρχει το ‘Survivor’ mode όπου θα πάρετε μία γεύση από το πραγματικό Rise of the Tomb Raider.  Το συγκεκριμένο mode είναι μία εντελώς διαφορετική εμπειρία όπου όλες οι κινήσεις σας αποκτούν μεγάλη σημασία. Κάθε βολή μετράει και θα νιώθετε αρκετά μόνοι απέναντι στις απειλές, οπότε οι επιλογές σας θα πρέπει να είναι προσεκτικές.

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στην έκδοση για XBOX και στην έκδοση για PC δεν είναι μεγάλες. Τα γραφικά μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακά στον υπολογιστή μόνο στην περίπτωση που έχετε πολύ καλό μηχάνημα δίπλα από το γραφείο σας. Ακόμα και για να φτάσετε τα επίπεδα της έκδοσης του Xbox θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας ένα δυνατό υπολογιστή.

Ενώ το  Rise of the Tomb Raider δεν αλλάζει και πολλά σε σύγκριση με τoν προκάτοχό του, διατηρώντας τη συνταγή της επιτυχίας, είναι ένα adventure παιχνίδι το οποίο εκμεταλλεύεται πλήρως τη new-gen τεχνολογία. Είναι έξυπνο, όμορφο, αχανές με διαφορετικά σκηνικά που μαγεύουν. Ο χειρισμός του είναι εξαιρετικός όπως και τα γραφικά, οι γρίφοι είναι περισσότεροι, οι stealth επιθέσεις προσφέρουν αρκετές εναλλακτικές και η AI των αντιπάλων είναι αξιοπρεπής.

 

 

Summary
Μια πολύ καλή προσθήκη στην πολυετή σειρά Tomb Raider.
Good
  • Σενάριο
  • Σχεδίαση επιπέδων
  • Απαιτητικά puzzles
  • Γραφικά
  • Χαρακτήρες
Bad
  • Κάποιες μεταπτώσεις σε frames
  • Κουραστικό ψάξιμο για resources
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Γραφικά-Ήχος - 9.5
Gameplay - 9
Σενάριο - 9
Αντοχή - 8.5
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
0 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.