Στη Σουηδία ο πρώτος δρόμος παγκοσμίως που φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα

E-road από τη Σουηδία; Δεν μας προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη καθώς οι Σκανδιναβοί έχουν την φήμη των πρωτοπόρων κυρίως σε θέματα παιδείας και τεχνολογίας. Στο συγκεκριμένο project πήραν την πρωτοβουλία να κατασκευάσουν τον πρώτο δρόμο παγκοσμίως που θα μπορεί να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν κινήσει!

Και πώς λειτουργεί; Ένας κινητός βραχίονας που είναι συνδεδεμένος με το όχημα αναγνωρίζει τη θέση της ηλεκτροκίνητης ράγας στο δρόμο και η φόρτιση σταματά όταν το όχημα το ξεπεράσει ή σταματήσει. Το σύστημα υπολογίζει επίσης την κατανάλωση ενέργειας του οχήματος, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρέωση του ηλεκτρικού κόστους ανά όχημα και χρήστη.

Το project ονομάζεται eRoadArlanda, χρηματοδοτείται από το κράτος και έχει κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (5,82 εκατ. δολάρια).

Το project είναι ακόμη υπό δοκιμή, και η ηλεκτροκίνητη ράγα προς το παρόν έχει μήκος μόλις δύο χιλιόμετρα , ωστόσο στα σχέδια της χώρας είναι να μπορέσει να επεκταθεί.

Φυσικά, η όλη διαδικασία δεν θα είναι δωρεάν για τους οδηγούς, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωση τους με τη χρέωση να ανέρχεται στο 1 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο.

Αυτοί οι δρόμοι θα επιτρέψουν στα ηλεκτρικά οχήματα να μετακινούν μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλες, δαπανηρές και βαριές μπαταρίες”, δήλωσε ο Markus Fischer, εκπρόσωπος της Vattenfall, η οποία παρέχει ενέργεια από το εθνικό δίκτυο στην ηλεκτροκίνητη ράγα.

Η σκανδιναβική χώρα στοχεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, γεγονός που θα απαιτήσει μείωση 70% των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών. Μόλις επεκταθούν, οι ηλεκτρικοί αυτοκινητόδρομοι στη Σουηδία θα καταστήσουν ευκολότερη τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και θα διευκολύνουν την κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.