Τα Xbox One S και One X θα υποστηρίζουν το FreeSync 2

Αρκετά ήταν τα νέα που αποκαλύφθηκαν στο πρόσφατο Inside Xbox, αλλά ένα ήταν αυτό που ξεχώρισε και αφορά την κονσόλα Xbox. Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Xbox One S όσο και το Xbox One X θα υποστηρίξουν την τεχνολογία AMD FreeSync 2, μια προηγμένη τεχνολογία (που την βρίσκουμε στις gaming οθόνες) που εξαλείφει τα «σπασίματα» της εικόνας. Τα αποτελέσματα είναι μια πιο ομαλή εμπειρία ειδικά όταν πρόκειται για εικόνες που εναλλάσσονται πολύ γρήγορα.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την συγκεκριμένη τεχνολογία, ας αναφέρουμε κάποια βασικά της χαρακτηριστικά. Κάθε οθόνη έχει ένα ρυθμό ανανέωσης (refresh rate), ο οποίος ουσιαστικά είναι η συχνότητα με την οποία μπορεί να ανανεωθεί μια εικόνα στην οθόνη. Επίσης είναι και το όριο στον αριθμό των καρέ που μπορείτε να δείτε ανά δευτερόλεπτο (frames per second-FPS). Ο συνηθέστερος ρυθμός ανανέωσης είναι τα 60Hz, αν και οι πιο ακριβές gaming οθόνες μπορούν να φτάσουν τα 120Hz και τα 144Hz. Ωστόσο, τα παιχνίδια συνήθως έχουν διακυμάνσεις στα frames και οι κονσόλες δεν μπορούν πάντα να διατηρούν σταθερά τα frames, είτε πρόκειται για 30 FPS είτε για 60 FPS. Όταν ο ρυθμός ανανέωσης και το framerate δεν συγχρονίζονται, εμφανίζεται το ‘σπάσιμο’ της εικόνας που μοιάζει σαν να χωρίζεται η εικόνα όταν κινείστε μέσα στο παιχνίδι.

Χαρακτηριστικό ‘σπασίματος’ οθόνης

Η τεχνολογία FreeSync της AMD, αναγκάζει την οθόνη να προσαρμόζει το ρυθμό ανανέωσης της σύμφωνα με το framerate του παιχνιδιού. Αυτό εμποδίζει το ‘σπάσιμο’ της οθόνης αφού και τα δύο συνεχώς θα συγχρονίζονται. Θα χρειαστείτε όμως και οθόνη που να υποστηρίζει το FreeSync μέσω HDMI. Ενώ υπάρχουν πολλές οθόνες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δεν υπάρχουν FreeSync τηλεοράσεις. Το FreeSync 2 ειδικότερα είναι μια νέα έκδοση που υπάρχει σε λίγες high-end οθόνες, οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερο latency και HDR υποστήριξη. Οι κονσόλες Xbox One θα είναι σύντομα συμβατές και με τις δύο εκδόσεις.

Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι πιθανό να μην προσελκύσει πολλούς gamers, δεδομένου ότι η χρήση του είναι αρκετά περιορισμένη λόγω του συνολικού κόστους, αλλά παρόλα αυτά για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό. Να αναφέρουμε πως οι κονσόλες Xbox One βασίζονται σε υλικό της AMD (τόσο η CPU όσο και η GPU ), οπότε η προσθήκη του FreeSync δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.