WiFi: Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου

Βλέπετε μεταπτώσεις στην ταχύτητα του internet; Τα παιχνίδια εμφανίζουν υψηλό lag; Τα video στο youtube κολλάνε ή παίζουν με χαμηλή ποιότητα; Εάν συμβαίνουν όλα αυτά τότε ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια tips για να βελτιώσετε την ταχύτητα, την εμβέλεια και τη συνολική απόδοση του ασύρματου δικτύου σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν και στην περίπτωση που έχετε πολλές συσκευές Wi-Fi συνδεδεμένες στο δίκτυό σας ταυτόχρονα, όπως υπολογιστή, εκτυπωτή, smartphone, tablet, smart τηλεόραση, κονσόλα παιχνιδιών και άλλα οικιακά gadgets.

 

Τοποθεσία

Το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσετε ότι το router σας, το οποίο σάς παρέχει ασύρματο Internet, βρίσκεται στην ιδανικότερη θέση μέσα στο σπίτι σας.

Τοποθετήστε το στον ενδιάμεσο ή στον τελευταίο όροφο και κοντά στο κέντρο του σπιτιού για βέλτιστη λήψη. Αποφύγετε το υπόγειο, καθώς θα είναι δύσκολο για τις συσκευές που βρίσκονται σε άλλα μέρη του σπιτιού να επικοινωνούν μαζί του. Μην το τοποθετήσετε σε μια γωνιά του σπιτιού ή μέσα σε ένα ντουλάπι, επειδή δεν σας αρέσει εμφανισιακά. Αντ’ αυτού, βάλτε το σε ανοιχτό χώρο για μέγιστη πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας.

Επίσης, ενημερώστε το router σας με το πιο πρόσφατο firmware. Εάν δε γνωρίζετε πώς γίνεται αυτό, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της συσκευής. Σε περίπτωση πάλι που δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε, φωνάξτε καλού κακού κάποιον γνωστό σας που ξέρει από υπολογιστές και γνωρίζει τη διαδικασία.

 

Αγοράστε καινούργιο router

Εάν έχετε το router σας από τότε που πρωτοβάλατε γραμμή internet, ίσως έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε την αγορά ενός καινούργιου, με ταχύτητες 802.11ac αντί για το παλαιότερο 802.11n, καθώς δεν είναι μόνο ταχύτερο αλλά καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή και υποστηρίζει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών. Για καλύτερη απόδοση, οι συσκευές σας, όπως ο φορητός υπολογιστής, θα πρέπει επίσης να υποστηρίζουν τα νέα  πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που μένετε σε μεγάλο σπίτι και σε κάποια σημεία δεν ‘πιάνετε’ καλό σήμα ή έχετε το router στον πρώτο όροφο και θέλετε να ‘πιάνει’ και στον τρίτο, υπάρχει η λύση του wifi repeater, το οποίο επεκτείνει την ισχύ του σήματος σε υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, εξαλείφοντας τις νεκρές ζώνες.

 

Αλλάξτε τη συχνότητα λειτουργίας

Τα σημερινοί Wi-Fi routers εκπέμπουν σε δύο διαφορετικές συχνότητες: 2,4 GHz και 5 GHz. Αλλάζοντας τη συχνότητα μπορείτε να βελτιώσετε την εμβέλεια, την ταχύτητα και την αξιοπιστία του δικτύου σας.

Οι συσκευές που λειτουργούν στη συχνότητα των 5 GHz ελαχιστοποιούν την παρεμβολή με τις συσκευές που λειτουργούν στη συχνότητα των 2,4Hz, όπως τα μικροκύματα, τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας για μωρά και τα ασύρματα τηλέφωνα. Ενώ η συχνότητα των 2.4GHz φτάνει σε μακρύτερες αποστάσεις από τη συχνότητα των 5GHz, οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στη συχνότητα των 5Hz λειτουργούν με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Όταν συνδέετε τις συσκευές σας στο router (απαιτείται μία φορά), μπορείτε να επιλέξετε ποια συχνότητα προτιμάτε.

 

Ασφάλεια, ιδιωτικότητα

Ειδικά τώρα που τα router έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από ποτέ άλλοτε, είναι σημαντικό να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση στο Wi-Fi του σπιτιού σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να το καταφέρετε, είτε επικοινωνήστε με τον πάροχό σας για βοήθεια ή φωνάξτε πάλι τον γνωστό σας που ξέρει από υπολογιστές.

Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό, που ξεκλειδώνουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τον κωδικό του router σας, οπότε πολύ εύκολα μπορεί κάποιος γείτονας να μπει κρυφά στο ασύρματο δίκτυό σας, επιβραδύνοντας την απόδοση του Internet. Επιπλέον, ενδέχεται να κατεβάζει παράνομο περιεχόμενο, όπως πειρατικές ταινίες, από τη δική σας σύνδεσή μειώνοντας αισθητά την ταχύτητα του internet. Επίσης, ένας περίπλοκος κωδικός πρόσβασης ελαχιστοποιεί επίσης τις πιθανότητες να αποκτήσει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες ή στα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα στις συσκευές σας.

 

Τηλεφωνική καλωδίωση

Αφορά το καλώδιο που ξεκινάει από το κεντρικό κουτί του σπιτιού ή της πολυκατοικίας μέχρι το modem/router. Για τη σύνδεση μέχρι το κεντρικό κουτί υπεύθυνος είναι ο ΟΤΕ (ο ίδιος ή μέσω εναλλακτικού παρόχου) οπότε δε μπορείτε να κάνετε τίποτα. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα μπορείτε να κάνετε και εσείς οι ίδιοι μετά το κεντρικό κουτί καθώς η κατάσταση του ίδιου του καλωδίου μπορεί να μετρηθεί μόνο από ειδικό τεχνικό.

Μπορείτε όμως να κάνετε δύο πράγματα. Αν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν είναι καινούρια ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προδιαγραφές, ενδέχεται το τηλεφωνικό καλώδιο που φτάνει μέσα στο σπίτι να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο, να έχει φθαρεί ή να κόβεται και να ενώνεται σε πολλά σημεία. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της σύνδεσης, οπότε καλό θα είναι να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση της εσωτερικής σύνδεσης. Το καλώδιο μέχρι την είσοδό του στο σπίτι θα πρέπει να είναι ενιαίο και προστατευμένο.

Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.