XCOM 2 Review

Το ΧCOM2 είναι η συνέχεια του πολύ γνωστού turn-based XCOM:Enemy Unknown που σάρωσε αρκετά βραβεία το 2012. Η Firaxis αποφάσισε να δώσει συνέχεια στην ιστορία προσφέροντας ένα ακόμη καλύτερο XCOM βελτιωμένο σε όλους τους τομείς. Από τα γραφικά (εδώ βοηθάει και η Unreal Engine 3.5) μέχρι το σενάριο και το gameplay, το XCOM 2 βάζει υποψηφιότητα για παιχνίδι της χρονιάς.

Το XCOM2 διαδραματίζεται το έτος 2035, 20 χρόνια μετά τα γεγονότα του XCOM:Enemy Within στο οποίο η ανθρωπότητα ηττήθηκε από τους εξωγήινους. Η ομάδα XCOM αποδείχθηκε ανεπαρκής στην αντιμετώπιση της εξωγήινης απειλής και προδόθηκε από το συμβούλιο των εθνών, το οποίο συνθηκολόγησε με τους εξωγήινους λίγο μετά την εισβολή (περίπου όπως στα X-files). Έκτοτε, η XCOM δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δύναμη αντίστασης που λειτουργεί στα κρυφά για να μην πέσει στα χέρια των εξωγήινων. Τα περισσότερα από τα μέλη της κατέθεσαν τα όπλα τους ενώ ορισμένοι όπως ο Central Officer Bradford, αρνήθηκαν να εισχωρήσουν στην εξωγήινη διοίκηση.

Στη Γη πλέον εξουσιάζουν οι εξωγήινοι μέσω της υποχείριας διοίκησης ADVENT με την XCOM να έχει προ πολλού ξεχαστεί και τα μέλη της να έχουν εξαφανιστεί. Παράλληλα, η οργάνωση ADVENT προσπαθεί σταδιακά να βελτιώσει την άποψη που έχει η κοινή γνώμη για τους εξωγήινους μέσω της προπαγάνδας, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι έχουν ειρηνικές προθέσεις.


Το Avenger θα είναι η κινητή σας βάση

Εσείς παίρνετε τον ρόλο του Commander, αφού πρώτα σας σώσει η ομάδα XCOM και σας επαναφέρει από το κώμα που σας είχαν ρίξει οι εξωγήινοι. Μετά τη διάσωση του Commander από τον Bradford και την ομάδα του, η XCOM επιτίθεται στους εξωγήινους για να κλέψει το elerium core και να θέσει σε λειτουργία το Avenger, την κινητή βάση της ομάδας XCOM.

Στην έναρξη κάθε πίστας αναλαμβάνετε μία ομάδα με καθέναν από τους παίκτες να έχει διαφορετικές ικανότητες ενάντια στους εξωγήινους. Παράλληλα, πίσω στη βάση σας υπάρχει το engineering και το research department, αμφότερα για να βελτιώσετε ή να δημιουργήσετε νέα gadgets, όπλα και τεχνολογίες αυξάνοντας τις δυνατότητες της ομάδας σας. Μπορείτε να στρατολογήσετε στρατιώτες με καθέναν από αυτούς να έχει συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες. Ο Grenadier, όπως λέει και το όνομά του έχει πρόσβαση σε εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες ενώ ο Ranger είναι εξοπλισμένος με όπλα κοντινής επαφής όπως σπαθιά.

Το περιβάλλον κάθε αποστολής αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις στον κόσμο με τον χάρτη να αποκαλύπτεται στον παίκτη σταδιακά καθώς κινείται. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σενάριο, τη δική σας κλάση στρατιωτών και αντιπάλων και να τα μοιραστείτε μέσω του Steam Workshop.

Στο multiplayer κομμάτι, επιστρέφει το one-vs-one mode από το Enemy Unknown. Πριν το παιχνίδι χρησιμοποιείται ορισμένους πόντους για να αγοράσετε στρατιώτες και κατόπιν επιλέγετε τον τύπο παιχνιδιού και το περιβάλλον που θέλετε να συγκρουστείτε. Υπάρχουν ranked, private και public πίστες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα LAN!

Στις περισσότερες πίστες η ομάδα σας θα είναι καμουφλαρισμένη και δεν θα μπορεί να εντοπιστεί από τους εχθρούς. Μπορείτε να βάλετε τους παίκτες να προστατεύονται πίσω από αντικείμενα, να στήνετε ενέδρα στους αντιπάλους ενώ θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας καθώς σχεδιάζετε την επόμενη επίθεση πως δεν θα πρέπει να τους πλησιάζετε πολύ (σας βοηθάει και το παιχνίδι σε αυτό) αλλιώς θα αποκαλύψετε τη θέση σας. Επίσης, αν σκοτώσετε κάποιον εχθρό μπορείτε να πάρετε το όπλο του ή να αναβαθμίσετε κάποιο εξάρτημα. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να χακάρετε τα αντίπαλα μηχανικά όπλα και για μικρό χρονικά διάστημα να τα απενεργοποιήσετε ή να τα ελέγξετε προς όφελός σας. Στο διάβα σας θα συναντήσετε νέους αντιπάλους από τη νεοσύστατη ADVENT και εξωγήινους όπως η Viper (οχιά).


Η ομάδα σας θα πρέπει να καλύπτεται συνέχεια πίσω από αντικείμενα

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της ομάδας πεθάνει από εχθρικά πυρά, μπορείτε να τον κουβαλήσετε πίσω στο σημείο περισυλλογής ώστε να κρατήσετε τον εξοπλισμό του σε περίπτωση ματαίωσης της αποστολής. Εάν ένας στρατιώτης χτυπηθεί και κρίνετε απαραίτητο να ματαιώσετε την αποστολή, ένας άλλος στρατιώτης μπορεί να τον κουβαλήσει ώστε να επανέλθει υγιής στην επόμενη πίστα.

Πέρα από τις κλασικές αποστολές, υπάρχουν και hit-and-run πίστες όπου θα καλείστε να φέρετε εις πέρας την αποστολή γρήγορα υπό την πίεση χρόνου, όπως επίθεση εξωγήινων UFO’s στο Avenger, όπου σε περίπτωση αποτυχίας αυτομάτως χάνετε. Μια άλλη προσθήκη σε σύγκριση με το πρώτο XCOM είναι η ύπαρξη δευτερευόντων αποστολών. Οι ενισχύσεις παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην έκβαση της μάχης και ανάλογα την αποστολή, η ADVENT θα αναπτύσσει συνεχώς νέες εχθρικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα Avatar, ένα ερευνητικό project των εξωγήινων το οποίο προχωράει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσετε. Ένας τρόπος για να καθυστερήσει η πρόοδος του Avatar είναι σαμποτάροντας τις ερευνητικές εγκαταστάσεις των εξωγήινων.

Μπορείτε να τροποποιήσετε τους στρατιώτες σας αλλάζοντας την προσωπικότητα, τα ονόματα, τις στολές και την αμφίεσή τους. Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε το φύλο, την εθνικότητα και τα όπλα τους. Όσοι προπαραγγείλατε το παιχνίδι, μαζί με το Resistance Warrior Pack έχετε πρόσβαση ανάμεσα σε άλλα bonus, και σε extra τροποποιήσεις των στρατιωτών.

Σε αντίθεση με το Enemy Unknown, το οποίο κυκλοφόρησε για PC και για κονσόλες, το XCOM 2 διατίθεται αποκλειστικά για PC μέσω της Steam. H υπεύθυνη εταιρεία ανάπτυξης του παιχνιδιού, Firaxis Games, δικαιολόγησε αυτήν της την απόφαση λέγοντας πως έχει περισσότερη εμπειρία στην κατασκευή παιχνιδιών για υπολογιστές.

Summary
Tο XCOM2 έχει τα πιο όμορφα γραφικά και το πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό σενάριο σε turn-based tactical παιχνίδι.
Good
  • Gameplay
  • Πληθώρα τακτικών επιλογών
  • Κρατάει την αρχική φόρμουλα του XCOM
  • Upgrades ομάδων
  • Η κάθε κίνηση μετράει
Bad
  • Τα Sectoids
9.6
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Γραφικά-Ήχος - 9.5
Gameplay - 10
Σενάριο - 9.5
Αντοχή - 9.5
Written by
Founder του pcbyte.gr με νέα, reviews και guides από από τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας
0 0

Αφήστε ένα μήνυμα

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί. Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.